Mogelijk Gemist: Ghost Trick, Super Mario RPG en Dragon Quest Monsters

Ghost Trick: Phantom Detective

Met de grote hoeveelheid games die wekelijks verschijnen, is het soms moeilijk om helemaal bij te blijven. Om ruimte te geven aan games die ondersneeuwde in de drukte presenteert Mixed Grill een nieuwe toevoeging aan de serie ‘Mogelijk Gemist’, waarin we games aandacht geven die hun moment misten. In deze editie kijken we naar een aantal knallers voor de Nintendo Switch.

Ghost Trick: Phantom Detective

De Nintendo DS zette dankzij zijn dubbele schermen en touchpad een aantal unieke games neer en één van mijn favorieten hiervan bleek Ghost Trick: Phantom Detective. Je bent de titulaire detective en dient te ontrafelen wat er is gebeurd en zorgen dat sleutelfiguren het kunnen navertellen. Er is maar één probleem: je bent al dood! Door in “Ghost” mode te gaan kan jouw ziel van object naar object springen en hier een actie of “Trick” uitvoeren. Op deze manier los je allerhande puzzels op en ontvouwt het interessante plot zich door middel van slimme gameplay. Zonder stylus en extra scherm speelt dit nog altijd gemakkelijk en de game zag er nooit eerder zo goed uit. Ghost Trick kan bij vlagen lastig zijn omdat het soms een complexe opeenvolging van acties wil, maar wanneer dit als een Rube Goldberg-machine perfect uitspeelt, is de payoff des te groter. Een unieke game, perfect aangepast naar het hedendaagse.

Super Mario RPG

Super Mario RPG

Wat krijg je wanneer Final Fantasy makers SquareSoft en Nintendo samen een game maken? Dan krijg je Super Mario RPG, of althans: wij niet, maar de Amerikanen en Japanners in 1996 wel. De turn based strategy game die jarenlang enkel via emulatie beschikbaar was voor mij, compleet met de lelijke paarse SNES knoppen in de interface, ontvangt een prachtige make-over. Houdt de games naast elkaar en je ziet hoe trouw Super Mario RPG op de Nintendo Switch is aan het origineel, al speelt het veel meer als een moderne videogame. Des tijds gelauwerd voelt deze game als je broertjes eerste RPG en het doet een fantastische job. Het houdt elementen als HP, mana en aanvallen simpel en introduceert ieder element heel rustig. We vinden hier ook de oorsprong van timing van knoppen drukken bij een aanval of verdediging waarmee critical hits voor dubbele schade zorgt of een volledige aanval zelfs kunt afslaan. Het kent een mooie cast waar zelfs Bowser onderdeel is van je party en twee nieuwe personages werden geïntroduceerd die we nooit meer terug zagen. Een prachtige terugblik in het verleden, ook al is het een kort avontuur.

Dragon Quest Monsters: The Dark Prince

Dragon Quest Monsters: The Dark Prince

Zo aan het einde van het jaar landde er nog een flinke RPG op mijn bureau en dat is de bekende offshoot van Dragon Quest’s hoofdlijn series. In plaats van een traditioneel avontuur zoals het uitstekende Echoes of an Elusive Age, lijkt Dragon Quest Monsters meer op Pokémon en dat pakt best goed uit, zij het wat gewoontjes.  Dragon Quest Monsters: The Dark Prince biedt vertrouwde elementen zoals levendige muziek, iconische personages en emotionele verhalen, maar verrast met slimme gevechten en dungeon-ontwerp. Het verhaal volgt Psaro, een jongen die monsters temt vanwege een vloek. Het spel draait om gevechten en het verzamelen van monsters, maar vereist veel grinden. Het verhaal is klassiek maar mist diepte in personages. Het spel is verbonden met Dragon Quest IV, biedt herhalende structuren in werelden en kent de nodige prestatieproblemen. Ondanks dit alles biedt The Dark Prince een solide RPG-ervaring met een gezellig verhaal, charismatische wezens en vermakelijke dungeons.

Sander Noordijk