Op 14 november was het begin van Diwali (ook wel Divali genoemd), een belangrijk feest in het hindoeïsme. Vooral licht en lichtjes spelen hierbij een grote rol. Voor kunstenaar Chila Kumari Singh Burman een uitgelezen kans om in samenwerking met het Tate Britain eens goed uit te pakken.
De installatie Remembering a Brave New World bestaat uit een bonte mix van neonlicht, religieuze iconen en Bollywood-posters. Dit geheel botst lekker met de classicistische gevel van het museum. Het is niet iets wat je verwacht bij een deftig museumgebouw uit eind 19de eeuw. Tegelijkertijd oogt de verlichting ook behoorlijk feestelijk.
IJscowagen
In het werk heeft Burman behoorlijk wat persoonlijke elementen verwerkt. Bijvoorbeeld de ijscowagen die op de trappen staat. Toen haar vader vanuit Punjab, India in Engeland kwam, heeft hij zo’n wagen gekocht. Het feit dat haar vader ijsjes verkocht, heeft heel veel invloed gehad op haar jeugd.
Daarnaast zijn er ook serieuzere onderwerpen te vinden in het kunstwerk, vooral het Britse Imperialisme. Zo heeft Burman pal voor het beeld van Britannia op het dak een afbeelding van Kali geplaatst, de hindoeïstische godin van vrijheid en macht. Iets daaronder zie we Rani Lakshmibai, koningin en een van de leiders van de Indiase opstand in 1857.
Overwinning
Andere opvallende figuren zijn Lakshmi, godin van licht, rijkdom en geluk en Ganesha, god van kennis en wijsheid. Door deze te combineren met speelse symbolen als een tijger, pauw en eerder genoemde ijscowagen ontstaat een geheel dat mooi vertegenwoordigt waar Diwali voor staat: de overwinning van het goede over het kwade, hoop, eenheid en het licht aan het einde van de tunnel. Iets wat heel goed past bij deze tijd. Niet alleen omdat het buiten vroeg donker is, maar ook vanwege de hoop dat 2021 een beter jaar gaat worden.
Remembering a Brave New World is tot eind januari te zien op de gevel van Tate Britain. Het museum zelf is momenteel gesloten vanwege COVID-19. Meer werk van Chila Kumari Singh Burman kun je bekijken op haar Instagram.