Fotograaf Nick Brandt en de stijgende zeespiegel

Serafina and Keanan on Bed
Serafina and Keanan on Bed, Fiji 2023. Alle foto’s © Nick Brandt

De verwachting is dat klimaatverandering in de nabije toekomst voor veel problemen gaat zorgen. Toch lijkt het overgrote deel van de wereldbevolking er zich weinig van aan te trekken. Fotograaf Nick Brandt probeert op artistieke wijze aandacht voor klimaatverandering te vragen.

Een van de plekken op aarde waar de stijging van de zeespiegel als gevolg van klimaatverandering voor grote problemen kan gaan zorgen is Fiji. Dit idyllisch ogende eilandenrijk in de Stille Oceaan is kwetsbaar voor hoog water en extreem weer. Om het gesprek op gang te helpen over dit probleem heeft Nick Brandt de fotoserie Sink/Rise gemaakt.

Op de foto’s zien we mensen die onderwater zogenaamd dagelijkse poses aannemen. Ze zitten op een bank of stoel of spelen op een wip. Het bijzondere is dat het heel veel moeite kost om onder zulke omstandigheden zonder zuurstof te poseren. Elk model lijkt serieus in gedachten wat een verwijzing is naar de ramp die misschien wel staat te wachten.

The Day May Break

Deze post-apocalyptische waarschuwingen zijn een rode draad in het werk van Nick Brandt. De mogelijke gevolgen van klimaatverandering zijn moeilijk te visualiseren, maar aan de andere kant is het wel belangrijk om mensen op een of andere manier te waarschuwen. Sink / Rise is daarom alweer het derde deel van het project The Day May Break. Hierin liet Brandt eerder al de gevolgen voor mens en dier zien in landen als Zimbabwe, Kenia en Bolivia. Uitgeverij Hatje Cantz volgt het project op de voet en heeft bij elk deel een boek uitgebracht.

Als je wilt weten wat het volgende deel van The Day May Break zal zijn, dan kun je Nick Brandt volgen op Instagram. Op Mixed Grill was lange tijd geleden een fotoserie van hem te zien over versteende dieren in Tanzania.

Akessa and Maria on Sofa
Akessa and Maria on Sofa, Fiji 2023
Serafina Holding her Brother Keanan I
Serafina Holding her Brother Keanan I, Fiji 2023
Joel and Petero on Seesaw
Joel and Petero on Seesaw, Fiji 2023
Petero by Cliff
Petero by Cliff, Fiji 2023
Serafina at Table
Serafina at Table, Fiji 2023
Ben in Sofa
Ben in Sofa, Fiji 2023
Petero at Cliff
Achter de schermen bij Petero at Cliff