Kapellenbaan: wandelen langs hedendaagse kapellen

Kapellenbaan
Mariakapel – Maria Roosen
Foto: Marieke Rongen

In het zuiden van ons land zijn overal langs de weg en in het veld kapelletjes te vinden. Kapellenbaan is een initiatief dat moderne varianten van die kapellen koppelt aan landschap en geschiedenis.

In de regio Boxmeer, Cuijk en Gennep (Noord-Brabant en Limburg) zijn werken te zien van Atelier Van Lieshout, Frank Havermans, Sachi Miyachi en Maria Roosen. De werken van de kunstenaars zijn stuk voor stuk uniek en maken verbinding met het bijzondere landschap én met de regionale culturele en maatschappelijke tradities. Op de route ontdekt men daarnaast eeuwenoude unieke (religieuze) kunstschatten, zoals het Severijnorgel in Cuijk (1625/1650), het Mauritsraam in het Kruisherenklooster in St. Agatha (1618/1620), de Joodse begraafplaats in Vierlingbeek en de moderne mozaïeken van het Ellen Hofmannplein in Gennep.

Route

Op de website van Kapellenbaan kun je de routekaart bekijken en meer informatie over de kapellen en de omgeving vinden. Zo zijn er ook andere wandelroutes in de regio te vinden en zijn er regelmatig concerten en andere evenementen langs de Kapellenbaan. Kapellenbaan is een project van Stichting Cultuur zonder Grenzen en een initiatief van Antoine Achten. Curator van Kapellenbaan is Piet de Jonge. Hij werkte voorheen onder meer als conservator moderne kunst bij Museum Boijmans Van Beuningen.

Kapellenbaan
Omgeving Kapellenbaan
Foto: Marieke Rongen