Met kunst energie opwekken

zonlicht

Toegepaste kunst: het is er in allerlei vormen. Bij toegepaste kunst worden functionele voorwerpen, zoals meubels, gebouwen of kledingstukken een onderdeel van een kunstobject. Toegepaste kunstvoorwerpen zien er niet alleen fraai uit, ze hebben ook een functie. Eigenlijk kun je dus met tal van voorwerpen en items toegepaste kunst maken.

Duurzame energie-opwekkers

Neem bijvoorbeeld zonnepanelen. Iedereen kent deze duurzame energie-opwekkers. Ze vangen het hele jaar door zonnestralen op. Een onuitputtelijke bron, in tegenstelling tot fossiele brandstoffen. Menig huis is tegenwoordig in het bezit van zonnepanelen om zelf extra energie op te wekken, de CO2-uitstoot te beperken en om de woning een hogere waarde te geven. Een zonnepaneel heeft een lange levensduur en weinig onderhoud nodig. Het is dus een ideale manier om duurzame energie op te wekken. Maar wie had gedacht dat ze ook een perfecte basis voor kunst kunnen zijn?

Energy meets the art

In Brabant zijn bijvoorbeeld de eerste stappen naar een energielandschap gezet. Om het landschap toch mooi te houden, schreef Kunstloc in 2017 een speciale prijsvraag uit: ‘Energy meets the Art’. Er werd aan kunstenaars gevraagd om mee te denken over de gevolgen van de toename van duurzame energie voor de leefomgeving. De ontwerper Caro Agterberg kwam met een schitterend voorstel voor de traditionele zonnepanelen.

Van energie-opwekker naar kunstwerk

Bij het idee van deze ontwerper worden de gewone zonnepanelen ingezet als pixels. Met deze ‘pixels’ kunnen beeltenissen worden gemaakt, een afbeelding van iets. Juist in een tijd waar veel plannen zijn voor speciale zonnevelden, sloot dit idee uitstekend aan. Door de panelen te zien als pixels creëer je tal van mogelijkheden om het zonneveld het DNA van de omgeving mee te geven. Hierdoor sluit het uitstekend aan bij de uitstraling van het landschap. Het wordt in zo’n geval geen koud en kil energieveld, maar een kunstobject met voordelen. Door er een bepaald patroon in te verwerken, zal het draagvlak bij de omwonenden voor het zonneveld ook groter worden.

Dutchblue

Het idee van de ontwerper Caro Agterberg heet ‘Dutchblue’. Zelf ziet Caro het helemaal zitten. Ze is ervan overtuigd dat mensen het eerder als een kunstobject en een geliefd onderwerp voor foto’s gaan zien dan als een energietransitieveld. Haar idee was uitgewerkt voor een locatie in Het Groene Woud, maar natuurlijk zouden er overal van die zonnevelden kunnen komen. Bij haar voorbeeld was er een afbeelding gemaakt van twee hagedissen die elkaar ontmoeten. Er werden maar liefst 25.000 panelen voor gebruikt.

Kunstzinnige energieleveranciers

Het is slechts een voorbeeld van wat je met duurzame energieproducten kunt doen. Zo worden er al panelen in kleur ontwikkeld en panelen die op de gevel geplaatst kunnen worden, in plaats van op het dak. Je ziet de panelen ook steeds meer op een speciale manier in de architectuur opduiken. Een ander fraai voorbeeld zijn de zonnebomen langs de ‘Weg van de toekomst’ in Oss. Deze bomen kunnen overal geplaatst worden en leveren op een kunstzinnige manier weer een extra stukje duurzame energie op.