Niet ver onder Brussel vind je de provincie Waals-Brabant. Ondanks dat deze Belgische streek niet ver van ons land ligt, zie je er amper Nederlandse bezoekers en toeristen. Wij ontdekten tijdens een korte reis dat dit geheel ten onrechte is. Waals-Brabant heeft namelijk veel te bieden.
Fondation Folon
De reis begint in La Hulpe. Daar stappen we uit de trein – vanuit Brussel – om eerst te lunchen bij Restaurant Amarante. We voelen ons meteen welkom in het Bourgondische Wallonië. Hier is goed en uitgebreid lunchen een kunst. Met voor de liefhebbers een goed glas wijn of bier erbij. Direct merk je aan alles dat je niet meer in Nederland bent, zeker omdat we ook net de taalgrens overgestoken zijn.
Iets buiten het dorp ligt Domaine Solvay, een fraai en uitgestrekt park met een kasteel uit 1842. Niet ver van het kasteel staat een boerderij met bijgebouwen dat nu onderdak biedt aan de Fondation Folon, een museum met werk van kunstenaar Jean-Michel Folon. In Nederland doet zijn naam niet bij veel mensen een belletje rinkelen, maar in België, Italië én in New York kennen velen zijn naam. In de Fondation maak je kennis met zijn veelzijdige oeuvre.
De start van de tocht door het museum begint op heel aparte wijze. De entree naar de eerste museumzaal is een boek dat opengaat, waardoor je letterlijk in het verhaal van Jean-Michel Folon stapt. Al snel zie je beroemde voorbeelden van het werk van Folon. In 1988 vroeg Amnesty hem om illustraties te maken bij Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. Dit resulteerde in een indrukwekkende serie aquarellen. Het is ook direct een voorzet voor belangrijke thema’s in het werk van Folon.
Na een paar zalen te hebben bezocht, kom je al snel tot de conclusie hoe veelzijdig het werk van de Belgische kunstenaar is. Naast aquarellen zien we ramen in glas-in-lood, ‘schilderijen’ gemaakt van gevonden stukken hout, een zaal vol spiegels, korte films (o.a. samen met Woody Allen) en heel veel sculpturen. In de laatste zalen zien we eerst een replica van zijn atelier, waarin je een film over Folon kunt kijken, daarna volgt een kopie van het beeld dat op het strand van Knokke staat, om vervolgens te eindigen in en zaal met een sterrenhemel en een bewegende sculptuur.
In de kleine museumwinkel zijn trouwens naast de gebruikelijke posters en kaarten ook enkele originele werken van Folon te koop. Iets wat je niet vaak ziet in een museum dat aan één artiest is gewijd. Naast de museumwinkel zit een gezellig restaurant dat met mooi weer een terras heeft met uitzicht op bekende Vissenfontein van Jean-Michel Folon. Daarnaast kun je voor of na je museumbezoek een lekkere wandeling maken over het Domaine Solvay.
Waterloo
Na het bezoek aan het Fondation Folon reizen we door naar Waterloo, waar we overnachten in Van der Valk Waterloo. Dit hotel, dat deels in een voormalige suikerfabriek is te vinden, zijn ze in hoog tempo aan het vernieuwen. De nieuwe kamers zijn echt heel mooi en van alle gemakken voorzien. Vermeldenswaardig is dat het bed op de kamer een van de fijnste is waar we in hebben geslapen. Ook de kussens zijn erg goed. Voordat we gaan slapen, eten we in een prachtig gelegen restaurant La Sucrerie, dat ook in het hotel te vinden is.
De volgende ochtend gaan we naar de plek waar Waterloo bekend om is: het slagveld waar Napoleon een gevoelige nederlaag leed. Rondom het slagveld is van alles te zien (en te doen) waardoor de geschiedenis tot leven komt. Met een gids van museum Mémorial 1815 wandelen langs de drassige velden naar de Hoeve Hougoumont, dat een belangrijke rol heeft gespeeld in de veldslag en bovendien als een van de weinige plekken vrijwel onveranderd is sinds 1815. De Hertog van Wellington stelde dat op deze plek de slag beslist is: “The success of the battle turned upon the closing of the gates at Hougoumont”
In museum Mémorial 1815 duiken we verder de geschiedenis in. Het museum is modern en mooi gelegen onder de grond, waardoor het landschap niet is aangetast door de bouw ervan. We zien er maquettes van het slagveld, uniformen, wapens en kunst. De uitgebreide teksten in de zalen en een spectaculair ogende film in 4D zorgen voor extra verdieping, waardoor je in korte tijd veel leert over de slag van Waterloo. Bij het museum hoort ook een zeer uitgebreide winkel, waar naast de gebruikelijke souvenirs ook een uitgebreide selectie goede boeken te vinden is. Ook in het Nederlands.
In Mémorial 1815 is nu ook tijdelijk een expositie die gaat over een andere associatie met de naam Waterloo. Het is dit jaar 50 jaar geleden dat ABBA met het nummer Waterloo het Eurovisiesongfestival won. De tentoonstelling is erg leuk met heel, heel veel muziek en memorabilia zoals kostuums, oude singeltjes en een opvallende gitaar. Na het bezoek zit de muziek van ABBA dagenlang in je hoofd. De expositie rondom Waterloo van ABBA is wegens succes verlengd tot 1 september!
En er is nog meer. Via het museum heb je toegang tot zowel het Panorama van de Slag bij Waterloo en de Butte du Lion. De eerste is een groot klassiek panorama, waar je rondom zicht hebt op het slagveld dankzij het 12 meter hoge en 110 meter lange schilderij van Louis-Jules Dumoulin. De Butte du Lion is een monument dat koning Willem I liet aanbrengen vlak na de slag. Controversieel is dat voor de aanleg van de piramide de omgeving is aangetast. Van het gloeiende landschap dat een belangrijke rol speelde in de veldslag is weinig meer over. Desondanks is het uitzicht bovenop de moeite van de beklimming waard.
Tussendoor lunchten we nog bij het naast het museum gelegen restaurant Le Bivouac. Hier brandde lekker de open haard en genoten we van typisch Belgische kroketjes en het lokale Waterloo-bier. Na het bezoek aan Waterloo reisden we door naar Genval. Aan het gelijknamige meer staan prachtige huizen en een kasteel waarin hotel Martin’s Château du Lac te vinden is. We bezochten hier de heerlijke spa en genoten van een erg goed diner in het hotel gelegen restaurant Genval Les Bains.
Abdij van Villers
De laatste dag van de driedaagse trip door Waals-Brabant staat vooral in het teken van de Abdij van Villers (of Abbaye de Villers). Van deze voormalige cisterciënzerabdij uit de 12de en 13de eeuw zijn nu alleen nog ruïnes over, maar deze zien er wel zeer indrukwekkend uit. Samen met een gids wandelen over het terrein door de restanten van de gebouwen die er hebben gestaan. Hoogtepunt is de abdijkerk die deels in romaanse en deels in gotische stijl is gebouwd. Ook de refter, de kloostergang en de gastenverblijven maken indruk. Tussendoor ontdekken we ook nog op een van de eeuwenoude muren een hedendaags werk met vogelhuisjes van kunstenaar Bob Verschueren, dat heel goed in de omgeving past.
Rondom de ruïnes van de Abbaye de Villers kun je ook nog ronddwalen in nieuwere delen, zoals het abtenpaleis met tuinen en de apotheek met kruidentuin. Even verderop is ook een boomgaard met oude fruitrassen en geiten vanwaar je een mooi uitzicht op het complex hebt. Om alle indrukken te verwerken, lunchen we met een lekkere croque madame en een lokaal abdijbiertje in de Bistro de l’Abbaye in het bezoekerscentrum.
Vandaar reizen we naar Nivelles, waar we de Sint-Gertrudiskerk bezoeken (die helaas in de steigers staat). Daarna stappen we in Nivelles op de trein richting Brussel en verder naar huis. Waals-Brabant heeft indruk gemaakt. Er is veel kunst en cultuur, het glooiende landschap voelt echt als buitenland, overal bespeur je de geschiedenis, het eten is heerlijk en de mensen vriendelijk en gastvrij. Wij kunnen deze redelijk onbekende regio van harte aanraden. Bijvoorbeeld voor een korte vakantie of voor een stop onderweg richting de Ardennen.
Kijk voor meer informatie en inspiratie op de website van Visit Wallonia.