Cologne Fine Art is voor verzamelaars en liefhebbers

Otto Mueller - Russisches Mädchenpaar
Otto Mueller – Russisches Mädchenpaar (1919) Galerie Ludorff

Zowel verzamelaars als liefhebbers van kunst doen er goed aan om af te reizen naar Keulen voor Cologne Fine Art. Een bezoek aan deze beurs op de preview-dag liet ons kunsthart in ieder geval sneller kloppen.

In de Koelnmesse staan internationale en Duitse galeries met werk van topkwaliteit. Door net even over de grens te gaan is het aanbod en de focus ook net even anders dan op beurzen in Nederland. Je ziet veel werk van grote Duitse kunstenaars zoals Gerhard Richter, Otto Mueller, Günther Uecker en Adolf Luther. Wat hierbij opvalt is dat meerdere galeries werk van deze kunstenaars hebben en dat ze zeer uiteenlopen in zowel stijl als prijs.

Maîtresse

Van Richter bijvoorbeeld zie je kleine werkjes, maar ook een enorm Abstraktes Bild met een verkoopprijs van 3.8 miljoen euro. Alleen Otto Mueller overtreft hem qua prijs met zijn Russisches Mädchenpaar. Dit prachtige werk is bijna 40 jaar niet op de markt geweest en toont zichzelf nu weer in alle glorie. Opvallend is hoe fris en sprankelend dit werk eruitziet na bijna 100 jaar. Zeker als je bedenkt dat Mueller het schilderde op grof jute. Saillant detail is dat het gerucht gaat dat de twee dames in kwestie helemaal geen Russische zusjes zijn, maar de vrouw én maîtresse van Otto Mueller.

Wie rondloopt over de beurs zal zich verwonderen over het brede aanbod. De focus ligt op schilderkunst van gevestigde namen, maar er is ook ruimte voor hedendaags werk, Oosterse kunst, porselein en sieraden. Voor dat laatste moet je zeker langs The Old Treasury uit Kerkrade (de enige Nederlandse stand). Hier vind je de oogverblindend mooi werk van klassieke huizen als Boucheron en Hermès evenals prachtige objecten van Georg Jensen.

Jongensdromen

Een andere opvallend plek waar je zeker langs moet is Art Sablon uit Brussel. Zij presenteren op Cologne Fine Art een gedurfde mix van kunst en diverse begerenswaardige objecten als een kosmonautenpak, een stuk meteoriet, een fossiele palm, pyriet uit Navajún La Rioja en een nagel plus vingerkootje van een dinosaurus. De medewerkers van de galerie omschrijven hun aanbod als ‘alles waar jongens over dromen’ en dat is precies wat het is.

Er is ook een ruimte met nieuw werk van Horst Antes die de Cologne Fine Art Prize 2018 won. Hij toont enorme panelen met huizen in voornamelijk grijstinten. Opvallend is dat de panelen niet helemaal perfect op elkaar aansluiten en op sommige plekken krom staan. Deze imperfectie zorgt voor een mooie spanning. Op de beurs zelf is ook werk van hem te koop, variërend van een beroemde kopffüßler tot een charmant klein doek met een rood huis.

Young Collectors Room

Wie de gangpaden naar het midden volgt, komt uit bij een speciale ruimte voor Young Collectors. Hier zijn de werken maximaal 5000 euro, maar het aanbod is zeker niet te vergelijken met een beurs die zich speciaal op goedkoper werk richt. De Young Collectors Room is zorgvuldig gecureerd en biedt bijvoorbeeld werk aan van grote namen als Max Ernst, Takashi Murakami of Shepard Fairy. De manier waarop deze werken bij elkaar hangen en staan levert een mooie spanning op. Bovendien staan er deskundige medewerkers klaar die je kunnen helpen en adviseren bij het doen van je eerste serieuze kunstaankoop, daarbij maakt het niet uit hoe jong of oud je bent.

Voor verzamelaars die meer hebben te besteden of natuurlijk voor de liefhebbers van mooie kunst is het goed toeven op de beurs. Ik zag zelf veel mooie tekeningen van Picasso, charmant vroeg werk van Warhol, een schitterende blauwe Chagall, originele meubels van Ray en Charles Eames. Te veel om op te noemen. Zeker als je de moeite neemt om elke stand ook echt binnen te stappen. Vaak hangt er om een hoek weer iets heel bijzonders. Dit is echt anders en eigenlijk spannender dan het bezoeken van een museum.

Augurk

Zeker omdat ook nog van alles te koop is. Ik heb er regelmatig lopen fantaseren waar ik mezelf op zou trakteren als ik zomaar een ton te besteden had. Sowieso had ik een sculptuur in de vorm van een augurk van Erwin Wurm gekocht, een stalen sculptuur van een liggende vrouw van Tom Wesselman en een intrigerende Wandtafel van Willi Siber.

Op naar Keulen

Cologne Fine Art is te bezoeken tot en met 25 november. Je bent er met de trein in 2 uur vanaf Utrecht en met de auto doe je er niet veel langer over. Wie tijd heeft, combineert het bezoek aan de kunstbeurs met één van de zeer fijne museums in de stad.

Cologne Fine Art

Nathalie Latour - Anatomical Bust
Nathalie Latour – Anatomical Bust (2018) Art Sablon

Cologne Fine Art

Cologne Fine Art
Paul Jenkins – Phenomana Like Byron (1990) Stern Pisarro Gallery
Cologne Fine Art
Marc Chagall – Evocation du Village Natal (1962) Stern Pisarro Gallery

Cologne Fine Art

Cologne Fine Art
Andy Warhol – In the Bottom of my Garden (1956) Galerie Klaus Benden
Cologne Fine Art
Gerhard Richter – Schweizer Alpen B3/A2 (1969) Galerie Klaus Benden

Cologne Fine Art

Cologne Fine Art