Tijdelijk unieke tekeningen in het Rembrandthuis

avercamp hamburg
Hendrik Avercamp, IJspret |1630| Zwarte en bruine inkt, aquarel op gegrondeerd papier

Tekenen in de tijd van Rembrandt toont een verzameling van 17de-eeuwse tekeningen van Rembrandt, zijn voorgangers, leerlingen en tijdgenoten. In samenwerking met de Hamburger Kunsthalle reizen deze tekeningen voor het eerst naar Nederland. De collectie wordt beschouwd als één van de belangrijkste ter wereld. Tekeningen die normaal opgeborgen zijn worden nu voor korte tijd getoond in Museum Het Rembrandthuis in Amsterdam.

De tentoonstelling in het Rembrandthuis bevat zo’n 100 zeldzame tekeningen. Werken van Rembrandt zijn te zien evenals studies van zijn voorgangers Hendrick Goltzius en Pieter Lastman. Ook werk van Rembrandts leerlingen Albert Cuyp en Ferdinand Bol maar ook tijdgenoten als Hendrick Avercamp en Jan Lievens zijn hier tentoongesteld. De tekeningen zijn opgedeeld aan de hand van thema’s. Getekende landschappen, genretaferelen maar ook figuurstudies en portretten bieden de bezoeker inzicht in de diverse onderwerpen in de 17de eeuw.

Spraakmakende voorstudies
Het Rembrandthuis toont verschillende type tekeningen naast elkaar. Een kleurenstudie voor een schilderij van Hendrick Avercamp is te zien. Avercamps winterse ijstafereel bevat zoveel details dat je er eindeloos naar zou kunnen kijken. Dit geldt ook voor het sprekende portret van Jan Lievens en de tekening van een Bijbelse voorstelling die door Hendrick Goltzius gemaakt is. Aan de andere kant van de ruimte zijn twee schetsen van Rembrandt te zien. Dit zijn voorstudies voor prenten. De bijbehorende etsen zijn er naast geplaatst wat een verrassende vergelijking oplevert. De tentoonstelling is de moeite waard om te bezoeken, het biedt een goed beeld van de diversiteit van de 17de-eeuwse tekeningen. Wees er snel bij voordat deze prachtige kwetsbare tekeningen weer opgeborgen worden!

Tekenen in Rembrandts tijd is tot 22 april 2012 te bewonderen in Museum Het Rembrandthuis te Amsterdam. Bezoek voor meer informatie www.rembrandthuis.nl.

Door: Sara Backer

rembrandt jerom hamburg
Rembrandt – Hiëronymus in een Italiaans landschap, ca. 1649, pen en penseel met bruine inkt, met witte correcties