Ontwerper/kunstenaar Paul Cocksedge laat zien dat je van alles iets moois kunt maken. In de Kathedraal van Liverpool toont hij met het werk Coalescence een prachtige installatie van brokken steenkool.
Meer dan 2000 stukken antraciet (samengeperst steenkool) hangen mooi gerangschikt aan het plafond van de kathedraal. Het kunstwerk hangt er niet alleen voor de schoonheid, want Paul Cocksedge wil met Coalescence ook een boodschap overbrengen. Het werk moet de toeschouwer bewust maken van onze gigantische verslaving aan fossiele brandstoffen. Zo staat alle steenkool in de installatie gelijk aan de energie die het kost om een lamp van 200 Watt een jaar lang te laten branden.
Schoner en duurzamer
Door te kijken naar de kunst in de kerk wil de kunstenaar een discussie op gang brengen over onze afhankelijkheid van materialen als steenkool en de manier waarop dat in de toekomst schoner en duurzamer zal moeten. Tegelijkertijd gaat er ook heel veel schoonheid van de installatie uit. Het werk heeft een diameter van 6 meter en is prachtig verlicht, waardoor de textuur van het antraciet goed zichtbaar is en er mooie schaduwen te zien zijn in de kathedraal.
Wales
Het hele proces heeft overeenkomst met het laten branden van een lamp. Eerst is er steenkool uit de grond gehaald, daarna wordt iets opgehangen en is er licht. In dit geval komt de steenkool uit een mijn in Wales (een van de laatst actieve in het Verenigd Koninkrijk), waar ze grotere stukken uit de grond halen dan Cocksedge in eerste instantie in Londen kon vinden. Niet alle antraciet wordt overigens opgebrand in kolencentrales. Het materiaal is ook zeer geschikt om water mee te filteren.
Coalescence is tot en met 12 maart 2023 te zien in Liverpool. Daarna wil Paul Cocksedge het werk op andere locaties gaan tonen.