Met de auto van Amsterdam naar Tokio

De Laatste Reis van de Boswachter

Het is altijd een magisch moment wanneer de kilometerstand van je auto een mooi rond getal aangeeft. Bij Dirk Jan Roeleven naderde zijn Subaru Forrester de 500.000 kilometer. Een mijlpaal die om iets bijzonders vraagt: De Laatste Reis van de Boswachter.

Tijdens een vakantie, op een moment dat het magische getal in de buurt begint te komen, bedenkt Roeleven dat het misschien wel mooi is om de auto terug te gaan brengen naar de fabriek in Japan. Zijn vrouw Hester stemt in. Als het op een gegeven moment zover is voegen de twee de daad bij het woord en vertrekken ze met de auto, die ze liefkozend Boswachter noemen, richting het Verre Oosten.

Op zich levert zo’n epische reis al genoeg materiaal voor een boek, maar in dit geval speelt er meer. Hester en Dirk Jan zijn kinderloos en dat is geen bewuste keuze geweest. Vooral Dirk Jan worstelt hier nog mee en het lijkt hem goed om deze reis aan te grijpen om het hoofdstuk kinderen krijgen voorgoed af te sluiten.

Kinderwens

Wat volgt is dus een combinatie van een roadtrip en een verhaal over kinderwensen, relaties en het uitspreken van opkropte zaken uit het verleden. Best zware kost dus, maar wel eerlijk geschreven. Daarom past alles in dit boek zo goed bij elkaar. Het ene moment gaat het over de staat van het Russische wegennet en even later volgt er een stevige discussie tussen twee mensen die al jaren lief en leed delen, maar nog niet alles uitgesproken hebben.

Voeg daaraan ook nog eens een flinke dosis exotische locaties en een bonte stoet personages toe en je hebt een bijzonder boek te pakken. Een boek over de liefde voor reizen, liefde voor auto’s en de liefde voor elkaar.