De 25 beste liedjes van 2015

zZz
zZz in De Bolder tijdens ITGWO

Het jaar 2015 zit er bijna op. Tijd om terug te blikken op de mooie muziek die dit jaar voorbij kwam. Dit zijn mijn 25 favoriete nummers van afgelopen jaar.

In het verleden bestond mijn jaaroverzicht altijd uit albums, maar ik merk dat ik veel meer naar losse liedjes ben gaan luisteren dan naar hele albums. Natuurlijk staat bij mij thuis regelmatig een heel album op, maar ik verkies de afwisseling van liedjes. Onderweg staat mijn iTunes-bibliotheek bijna altijd op shuffle en tijdens het werk luister ik graag naar goede playlists op Spotify. Van deze lijst heb ik voor het gemak ook een playlist gemaakt. Deze vind onderaan deze pagina.

25: Son Lux – Change is Everything

Mocht je binnenkort nieuwe speakers of een nieuwe koptelefoon willen kopen. Test deze dan met dit nummer. Change is Everything lijkt een bombastisch popliedje, maar onder de oppervlakte gebeuren heel spannende muzikale dingen. En ook de videoclip bij het nummer is geweldig.

24: Unknown Mortal Orchestra – Multi-Love

2015 was het jaar van de comeback van de psychedelica in de popmuziek. In eigen land waren dat PAUW en Jacco Gardner. Internationaal was dit nummer de uitschieter.

23: zZz – When I Come Home

De band zZz bestaat maar uit twee bandleden. Samen weten ze (vooral live) een heel vet geluid neer te zetten. Het beste nummer van het dit jaar verschenen album Juggernaut is dit When I Come Home, een eerbetoon aan de geilheid

22: Bewilder – Forza (It Is)

Een van de grootste muzikale verrassingen uit eigen land was dit jaar Bewilder, de nieuwe band van Maurits Westerik die eerder met GEM al prachtige liedjes maakte. Zijn nieuwe band combineert die liedjes met een flinke dosis energie. Het beste voorbeeld daarvan is de single Forza.

21: Beirut – No No No

Om eerlijk te zijn vond het nieuwe album van Beirut die dit jaar uitkwam een beetje tegenvallen. Met de single No No No is daarentegen helemaal niets mis.

20: Julia Holter – Feel You

Chamber Pop is de mooie verzamelnaam voor popmuziek waar klassieke invloeden in terug te horen zijn. Een mooi voorbeeld is Feel You van Julia Holter. Het luistert weg als een mooi popliedje, maar zit razendknap in elkaar. Het doet mij denken aan de Beach Boys ten tijde van Pet Sounds.

19: Kurt Vile – Pretty Pimpin

Ik was laatste met mijn zesjarige zoon in een platenzaak en vroeg hem de albumhoes aan te wijzen die volgens hem het coolst was. Zonder te aarzelen wees hij Kurt Vile aan. Zij lange haar en zijn gitaar maakte hem tot de perfecte rockster.

18: Andy Shauf – Drink My Rivers

Het intro van dit liedje doet mij denken aan De Zusters Karamazov van Drs. P, maar voor de rest klinkt Andy Shauf meer als Elliott Smith om maar eens een mooie naam te noemen. Het grote verschil met Smith is dat er in dit nummer een prachtige klarinet is te horen.

17: Floating Points – Silhouettes (I, II, & III)

Sam Shepherd, de man achter Floating Points, ziet zichzelf niet als een muzikant, maar als een muzikaal uitvinder. Dat resulteert in composities die vol zitten met heel diverse invloeden. Het beste dat hij dit jaar uitbracht is dit drieluik. Je zou het jazz voor de dansvloer kunnen noemen, maar dan doe het werk van Shepherd wel flink mee te kort.

16: Kanye West – All Day

Kanye West was in 2015 volop in het nieuws. Zo kondigde hij aan dat hij president wilde worden, deed hij een spraakmakende headline show op Glastonbury en bracht hij een succesvolle series sneakers uit. Gelukkig was er ook muziek. Zoals dit All Day dat gebaseerd is op een nummer van Paul McCartney uit 1969.

15: Ryley Walker -Primrose Green

De afgelopen jaren was er een stevige revival van folkmuziek te horen. Ryley Walker toont ons wat daar eind jaren 60, begin jaren 70 op volgde. In zijn muziek hoor echo’s va muzikale grootheden als Tim Buckley, Bert Jansch, Nick Drake en John Martyn. Prachtig!

14: ANOHNI – 4 Degrees

https://www.youtube.com/watch?v=Fi0q0O4V5Qs

Dit nummer van ANOHNI is het bewijs dat je niet te vroeg moet beginnen met het maken van jaarlijstjes. Op 30 november kwam dit nummer uit van de man die je kent als Antony van Antony & the Johnsons. Onder de naam ANOHNI laat hij een heel ander geluid horen. Hiervoor werkte hij samen met producer Hudson Mohawke die het heerlijk bombastisch weet te maken. De tekst is een stevige waarschuwing voor de gevolgen van het opwarmen van de aarde.

13: LA Priest – Oino

Sam Dust was eerst frontman van de band Late of the Pier. Toen deze band stopte ging hij solo verder als LA Priest en maakte een van de verrassende platen van deze zomer. Oino is funky, broeierig en mysterieus.

12: Natalie Prass – My Baby Don’t Understand Me

Veel zangeressen lijken tegenwoordig vooral heel veel volume nodig te hebben om een liedje indrukwekkend te maken. Goed voorbeeld daarvan is Hello van Adele dat in mijn oren tegen schreeuwen aan zit. Ik luister liever naar de zoetgevooisde zang van Natalie Prass wiens stem en muziek mij een beetje doet denken aan die van Dusty Springfield.

11: Hot Chip – Huarache Lights

Er zijn maar weinig bands die al jarenlang op hetzelfde hoge niveau albums en singles uitbrengt. Hot Chip is daarvan een goed voorbeeld. Huarache Lights is de geniale opener van het zeer sterke album Why Make Sense?

10: Alamo Race Track – Everybody Let’s Go

De composities van Alamo Race Track zitten zeer ingenieus in elkaar. Waar Alt-J het voor mij in 2015 af liet weten, nam Alamo Race Track het over.

9: Sufjan Stevens – Should Have Known Better

Een goed liedje heeft niet veel nodig. Sufjan Stevens bewijst dat door alleen een akoestische gitaar een kalme vocalen te gebruiken in dit zeer persoonlijk lied over de dood van zijn moeder. Indrukwekkend mooi.

8: Kendrick Lamar – Alright

In 2012 eindigde Kendrick Lamar ook al hoog in de jaarlijstjes. Toen maakte hij onder leiding van Dr. Dre klassieke westcoast hiphop. Voor zijn nieuwe album is hij de zwarte muziekgeschiedenis ingedoken. Dat zorgt voor stevige invloeden van de P-Funk van George Clinton en vooral jazz. Samen met jazzmuzikant van het jaar Kamasi Washington maakte hij Alright.

7: Drake – Hotline Bling

Drake maakte een van de meest aanstekelijke hiphop/r&b-tracks van het jaar. Het nummer is vooral goed door de slim gekozen sample van het orgellijntje uit Why Can’t We Live Together van Timmy Thomas.

6: Beck – Dreams

Beck laat met Dreams horen dat hij 22 jaar na zijn eerste hit met Loser nog steeds relevant is als muzikant. Dreams is catchy en swingend.

5: Jamie xx – I Know There’s Gonna Be (Good Times)

Jamie xx nam even afstand van zijn band The xx om zich te richten op wat solowerk. Sommige tracks leken sterk op het repertoire van The xx, maar de grootste hit staat er juist ver van af. Dat komt vooral door de inbreng van de rappers Young Thug en Popcaan. Het nummer begint prachtig met een krakende vinylsample van The Persuasions en ontpopt zich daarna naar een typische zomerhit. Vooral het refrein waarin met zingt over het hebben van Good Times is een welkome afwisseling op het vreselijke wereldnieuws van dit jaar.

4: Courtney Barnett – Pedestrian at Best

“Put me on a pedestal, and I’ll only disappoint you” De beste zin in een liedje komt dit jaar van Courtney Barnett. Deze stevige rockende dame combineert lekkere gitaarriffs met scherpe teksten. “I think you’re a joke, but I don’t find you very funny” is daar een ander goed voorbeeld van.

3: Tobias Jesso Jr. – Without You

De beste nieuwkomer van 2015 is Tobias Jesso Jr. Zijn liedjes zijn hartverscheurende mooi en zo goed geschreven dat ze niet veel meer nodig hebben dan stem en piano. Het album Goon staat helemaal vol met dit liedjes en is een van de zeldzame albums waarop iedere track goed. Vreemd genoeg heeft Nederland deze getalenteerde muzikant nog niet ontdekt. Zijn aangekondigde concert in Paradiso kreeg een downgrade naar de Bitterzoet en werd later zelfs afgelast. Hopelijk maakt hij het goed in 2016.

2: The Weeknd – Can’t Feel My Face

De lekkerste dansplaat van 2015 komt van The Weeknd. Voorheen stond hij vooral bekend om zijn broeierige r&b voor in de slaapkamer, met deze hit liet hij horen nog veel meer in huis te hebben. De heerlijke baslijn en de vocalen die doen denken aan het betere werk van Michael Jackson maken Can’t Feel My Face tot de nummer 2 van 2015.

1: Tame Impala – Let it Happen

De onbetwiste nummer 1 is Let it Happen van Tame Impala. In 2012 dook de band ook al op in het jaaroverzicht op Mixed Grill. In de tussenliggende jaren heeft de band zich sterk weten te verbeteren met als beste voorbeeld de single Let it Happen. In de video hierboven hoor je een versie van iets meer dan 4 minuten, maar de versie van bijna 8 minuten is mijn favoriet. Vooral het middengedeelte waarin het nummer afbouwt en weer aanzwelt is geniaal.

Wil je op je gemak naar alle liedjes luisteren dan is hier een playlist waar ze allemaal in staan.