Polestar onthult de futuristische Precept

Polestar Precept

Polestar is hard bezig een zeer belangrijke speler te worden op de markt voor elektrische auto’s. Met de Precept willen ze laten zien waar het merk in de toekomst naartoe gaat.

Normaal gesproken zijn conceptcars van automerken studiemodellen voor een verre toekomst. Denk bijvoorbeeld aan de 360c van Volvo (dat deels eigenaar is van Polestar). In dit geval ligt de toekomst een stuk dichterbij. De Polestar Precept toont een auto die we over een paar jaar al op de weg zouden kunnen zien.

Als eerste valt het ontwerp op. Bij de huidige modellen van Polestar zijn de invloeden van Volvo nog goed zichtbaar. Met de Precept slaat Polestar een eigen designkoers in. Door onder andere de brede wielbasis is de auto laag en strak, zonder concessies te doen op het gebied van ruimte. Ook achterin is er genoeg plaats voor hoofd en benen.

SmartZone

Aan de voorkant van de auto zit een bijzondere opvolger van de grille. De Polestar SmartZone vervangt de klassieke manier om lucht bij de motor te laten met een onderdeel waarmee de auto kan zien. Het transparante panel bevat onder ander twee radarsensoren en een high-definition camera. In combinatie met de LIDAR-pod op het dak is de Precept klaar voor de verregaande rij-assistentie.

Ook op het gebied van aerodynamica is er goed nagedacht over de Polestar Precept. Het begint bij de voorvleugel die de luchtstroom over de motorkap zo efficiënt mogelijk laat verlopen. Aan de achterkant zie je twee vleugels en ook het vervangen van de zijspiegels door camera’s draagt bij aan de aerodynamica van de auto.

Geen binnenspiegel

Ook de binnenspiegel is vervangen. Dit is een beeldscherm geworden dat via een groothoekcamera laat zien wat er achter de auto gebeurt. Hierdoor is het niet nodig om de auto een achterruit te geven, maar is ervoor gekozen om het glazen dak door te laten lopen. Het is daarom mogelijk de achterklep op een ruimere manier te openen.

Naast de console van de bestuurder is een 15 inch touchscreen aangebracht dat zorgt voor een optimale gebruikersomgeving (HMI). Deze is voortgekomen uit een innige samenwerking tussen Polestar en Android van Google. Zo kan het scherm de ogen van de bestuurder volgen en aan de hand daarvan de meest relevante informatie tonen op de schermen in het gezichtsveld.

Minder afval

Tot slot de duurzame bekleding van de Precept. Zo zijn de interieurpanelen en rugleuningen gemaakt van composieten op basis van vlas. Dat heeft twee voordelen. Op deze manier is het 50% lichter dan de conventionele materialen en is er tot 80% minder plastic afval. De bekleding van de stoelen is gemaakt van gerecyclede PET-flessen, de hoofdsteunen van hergebruikt kurkvinyl en de matten zijn gemaakt van visnetten.

Ondanks de afwezigheid van hout, leer en chroom oogt de auto aan de binnenkant toch luxe. Zaken die daaraan bijdragen zijn onder andere de lichtarmatuur tussen instrumentarium en touchscreen en een zwevend kristal tussen de twee hoofdsteunen achterin. Hierin is een holografisch logo van Polestar te zien.

Wil je de Polestar Precept in het echt bewonderen? Dat kan op de Geneva Motorshow van 5 t/m 15 maart 2020.

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept

Polestar Precept