Waar OnePlus voorheen de positie van flagshipkiller innam en voor een lage prijs competitieve hardware kon leveren, nam het Chinese bedrijf met de OnePlus 8 Pro een sprong door een echte flagship te maken – met een daarbij behorende flagship prijs. De perfecte gelegenheid dan ook om een middensegment-toestel te introduceren, wat de OnePlus Nord is geworden. Een toestel dat meer in zijn mars heeft, dan de prijs zou doen vermoeden.
Weinig ingeleverd op het display
Om in het middensegment te landen qua prijs, zou je zeggen dat er flinke offers gemaakt moeten worden als we de Nord naast de OnePlus 8 en OnePlus 8 Pro houden. Het verbaasde me dan ook om te zien hoeveel zaken er zijn overgebleven in dit goedkopere toestel. OnePlus maakt namelijk de juiste beslissingen door te focussen op wat het merk onderscheidt: snelheid en ervaring. Om te beginnen heeft het dezelfde OxygenOS Android 10 release als zijn grote broers, wat een ontzettend cleane en snelle ervaring zonder overbodige software levert. Wat je dan dus nog steeds krijgt is een prachtig AMOLED scherm wat ditmaal Full HD is tegenover de QHD schermen van hogere lijnen. Ondanks de verlaagde resolutie is de keuze voor AMOLED een hele belangrijke omdat dit prachtige intense kleuren geeft en ook meer energiezuinig is. Daarbij behoudt de 90 Hz refreshrate van de OnePlus 8, wat voor een veel soepelere ervaring zorgt en haast ongehoord is in dit segment.
Qua vorm heeft het toestel veel weg van de OnePlus 8 met een paar kanttekeningen. Het aflopende scherm is ingeruild voor een plat display, waardoor lichte randen het toestel omlijnen. Zelf ben ik daar geen tegenstander van, gezien waterval schermen in mijn geval veel zorgen voor ongewenste drukken op het scherm. Daarnaast heeft het dezelfde knoppen plaatsing als de andere toestellen, inclusief de alert-slider die inmiddels een kenmerkende feature van OnePlus is. Onder het scherm zit eenzelfde vingerprint sensor die we gewend zijn en welke uitstekend en snel werkt. De headphone jack keert ook hier niet terug, gezien wireless dopjes de inmiddels de standaard zijn geworden en OnePlus met zijn eigen Buds op de markt komt, welke ook vandaag onthuld werden.
Camera’s meer op de consument gericht
Omdat de OnePlus Nord zich meer op de consument wil richten in plaats van de die hard ‘tech nerd’ doelgroep van voorheen, is er meer nadruk op de camera’s geplaatst. Deze zijn veelal gelijk aan die van de OnePlus 8 met een 48 MP hoofdcamera met Sony IMX image sensor. Indrukwekkend hieraan is dat deze ook optische beeldstabilisatie kent, wederom iets wat niet vaak in het middensegment te vinden is. Daaronder vinden we de 8 MP groothoeklens voor wide shots en deze kan dit onder een beeldhoek van 119 graden doen. Dit ligt iets achter op de 16 MP groothoek lens van de OnePlus 8, maar de Nord is op zijn beurt dan weer voorzien van een dieptesensor voor het maken van portretten, die bij zijn grote broer ontbrak. Als laatste camera in de vergelijkbare camerabump aan de achterzijde vinden we dezelfde 2 MP macro lens.
De grote verandering in deze zit aan de voorzijde waar een dubbele camera te vinden is. De eerste is 32 MP selfie camera, wat een flinke stap omhoog is van de andere toestellen. Daarnaast vind je een 8 MP groothoek lens met een beeldhoek van 105 graden om betere groepsselfies te nemen. Nooit meer aan de tafel hoeven vragen om een foto te maken in essentie, al moeten we misschien dit sociale aspect niet vergeten.
Slim inleveren
Zoals je merkt wordt er hier en daar wat ingeleverd om weer sterker voor de dag te komen op andere punten. De ruime 4115 mAH batterij is hier een voorbeeld van, wat zeker in combinatie met de scherm keuze ruim moet voldoen. De grootste inleverpost is echter de processor die in plaats van de Snapdragon 865 uit de hoofdlijn, voor de wat meer ingetogen 765G is ingewisseld. Voor het publiek dat gemiddeld genomen interesse in dit toestel heeft klinkt dit als voldoende, al zal de echte performance nog moeten blijken uit de tests. Wel is de chipset voorzien van de 5G band, waarmee het toestel toekomst klaar is voor het nieuwe netwerk en tegelijkertijd betaalbaar blijft.
Maar ook minder essentiële zaken zijn geschrapt om de kostenbesparing te kunnen realiseren. Zo heeft het apparaat geen IP68-certificering om volledig waterdicht genoemd te kunnen worden, al geeft OnePlus aan dat het apparaat een waterbad van 30 seconden op 30 cm diepte overleeft. Daarnaast mist het wireless charging, maar komt het wel Warp Charge 30T snellader. Deze laadt in een half uur een lege batterij op tot 70 procent door middel van optimized charging. Deze slimmigheden worden ook ‘s avonds gebruikt waarbij de eerste 80 procent van de batterij snel worden opgeladen en de overige 20 procent anderhalf uur voor je wakker wordt erbij komen. Dit zorgt voor een langere levensduur van de batterij en dergelijke slimme features zijn zeker niet standaard in telefoons van deze klasse.
Indrukwekkende prijs
De OnePlus Nord verschijnt in de kleuren Onyx Grey en Blue Marble en komt in twee verschillende uitvoering qua werkgeheugen. In dit hele artikel is prijs iets waar dit de nadruk op ligt en het zal je verbazen dat het toestel al voor € 399,- verkrijgbaar is. Het gaat hier dan om het model met 8 GB aan geheugen, waar de 16 GB-variant voor €499,- verkrijgbaar wordt. Indrukwekkende prijzen, wanneer we bedenken er eigenlijk alleen op de processor ingeleverd wordt bij de cruciale factoren. Hoe de OnePlus Nord uiteindelijk zich verhoudt in het dagelijks leven gaan we nu aan de tand voelen, dus houdt Mixed Grill in de gaten voor een definitief oordeel over de OnePlus Nord.