Review: OnePlus Buds Pro

OnePlus Buds Pro
Sinds het prima debuut naast de lancering van de originele OnePlus Nord en diens scherpe opvolger de OnePlus Buds Z, is het een tijdje stil geweest op het audio vlak bij het tech enthusiast brand. Met de OnePlus Buds Pro zetten de Chinezen een hele grote stap en leveren hun beste oordopjes tot op heden.

Waar de OnePlus Buds nog in een “erg verdacht veel op Apple Airpods lijkend doosje” kwamen en de Buds Z een beetje saai leek en plastic aanvoelde, merk je aan alles van de OnePlus Buds Pro dat dit kwaliteit is. Het design van het doosje is vierkant en verbluffend dun, wat als een clamshell open klapt en binnen in een enkele knop en een notificatie LED huist, naast uiteraard de oordopjes zelf. Het hele design wordt gekenmerkt door een fraaie matte afwerking, wat ook doorgevoerd wordt in het two tone design van de buds zelf.  De OnePlus Buds Pro zijn klein, misschien wel de kleinste welke ik getest heb tot op heden en maken indruk. Daar echter zometeen meer over, maar voor nu is het belangrijk om te weten hoe fijn de dopjes in je oren zitten en direct een goede seal creëren dankzij de soft tips. Vanaf ongeveer de helft van de buds vinden we en zilver accent op de buds wat de touch controls kenmerken en de microfoons huizen. Interessanter is om te zien hoe kort en dun de staafjes zijn – geen opvallende grote witte palen die uit je oren naar beneden lopen, maar fraai en vooral functioneel design.

Sterk, zeker met volume

Maar met design alleen kom je er niet en gelukkig heeft OnePlus met deze buds een flinke stap gezet. Genoeg in mijn mening om de Pro naam te rechtvaardigen inclusief de hogere prijs. Ten eerste vinden we flinke drivers met 11mm, wat stevig en vol geluid met een diepe bass geeft. Voorwaarde hiervoor is wel dat je het volume flink omhoog moet draaien voor het volle effect; op lagere volumes hadden de OnePlus Buds Pro soms de neiging om wat platter te klinken. Draai je die knop wel wat meer open dan ervaar je een zeer fraai vol geluid, wat in goede verhouding is. De lage tonen zijn sterk vertegenwoordigd en de hoge tonen redelijk scherp, enkel het midden verdween wel eens in minder geproduceerde muziek. Helaas biedt OnePlus geen begeleidende app met een equalizer om dit zelf te corrigeren zoals recentelijk de Sony WF-1000XM4 en Nothing Ear (1) deden. Wat overblijft is goed geluid, iets dat zeker zonder directe vergelijking meer dan genoeg gaat zijn voor diverse muzieksoorten en podcasts.

De ervaring

Daarbij vangen de buds ook niet al te veel wind wanneer je buiten loopt en is de Active Noise Cancellation te prijzen. Het geroezemoes van de drukke supermarkt viel moeiteloos weg en ook constante brommende tonen zoals een airco of ventilator werden met gemak onderdrukt. Daarbij is de druk op je oren zeer licht, wat me verbaasde voor de kwaliteit van de cancellation. Hierdoor hield ik de oordoppen moeiteloos in voor langere tijd en bleven deze ook comfortabel bij lange calls. De kwaliteit van de microfoons is hier prima voor maar zeker niet geweldig en sterk afhankelijk van andere factoren (bel je vanuit een luidere omgeving zoals de trein of een auto bijvoorbeeld). Nooit was ik onverstaanbaar, maar opmerkingen dat mijn audio “beter kon” hoorde ik meermaals. Nu is dat in mijn geval nooit het belangrijkste argument en kon ik genieten van het snelle koppelen, de fijne seal, actieve cancellation en de touch controls. In tegenstelling tot de meeste buds, druk je niet op de steeltjes, maar knijp je erin zoals bij de Airpods. Aan de linkerkant vind je de play controls zoals afspelen en pauze en op rechts vorige en volgens nummers door 1 of meerdere keren te drukken. Een langer knijp wisselt tussen een okay transparancy mode en noise cancellation, maar vond ik geen audio controls helaas. Wel indrukwekkend is de 94ms Ultra Low Latency, wat zeker met games en series kijken verschil kan maken.

Uiterst compleet

Sporten met de buds gaat ook prima en dankzij de IPS5 zijn deze zweet en water resistant, toch moet je er wel mee uitkijken. Een echt kenmerk van OnePlus zijn de snelle oplaad functionaliteiten en ook hier vinden we die terug in de vorm van warp charging die in 10 minuten tijd 10 uur aan playback kan garanderen. Met zeven uren per oordopje (ideale omstandigheden) en 38 uur in het doosje zal je hoe dan ook een uitdaging hebben om de buds leeg te krijgen. Opladen kan door middel van USB-C, maar ook door middel van iedere Qi wireless charger.

Conclusie

Met de OnePlus Buds Pro geeft OnePlus ons haar beste earbuds tot op heden. Met de sterke audio, excellente noise cancellation en een heerlijke fit is er veel goeds te melden. Zeker ook qua design, wat de Pro naam eer aan doet en zeker een premium gevoel afgeeft, maar tegelijkertijd ook subtiel is. Wel zal je redelijk wat volume erin moeten gooien om de volle waarde eruit te halen, iets wat concurrenten als de goedkopere Nothing Ear (1) en duurdere Sony WF-1000XM4 veel beter doen. Toch is er een hoop goeds te vinden zoals wireless charging, goede batterijduur en meer waardoor ik de OnePlus Buds Pro zeker zou overwegen in het maken van een keuze.

Sander Noordijk

OnePlus Buds Pro

OnePlus Buds Pro