Recensie: Crash Bandicoot: N. Sane Trilogy

Crash en Aku Aku

Crash Bandicoot is terug! De buideldas was in de jaren 90 de grote hit op de eerste PlayStation en gaat nu proberen dit ook te worden op de PS4.

Er zijn 2 doelgroepen voor deze game: oudere gamers die het origineel hebben gespeeld in de jaren 90 en een jongere generatie. Voor die laatste groep had Activision al slim Crash en zijn tegenstander laten opduiken in de laatste editie van Skylanders.

Opknapbeurt

De geheel vernieuwde N. Sane Trilogy bestaat uit flink opgelapte versies van de eerste 3 Crash-games uit de periode 1996-1998. De beelden zijn nu 4K, de audio is flink verbeterd en vooral de levels en personages hebben een digitale opknapbeurt gekregen. Crash Bandicoot ziet er daardoor uit als een moderne game.

Wat gelukkig hetzelfde is gebleven zijn de levels en de gameplay. Echt goede platformgames zijn zeldzaam en de eerste 3 delen van Crash Bandicoot behoren tot het beste uit het genre. Waar de meeste platformers (denk maar aan de klassieke Mario) van links naar rechts gaan, gaat Crash elke richting op. De levels zijn grotendeels lineair, maar wekken de suggestie van beweging en ruimte. In de meeste gevallen rent Crash van je af. Hij staat met zijn rug naar je toe en loopt naar voren. Onderweg moet je over obstakels springen, vijanden ontwijken of aanvallen en kisten openen.

Uitdaging

Het goede aan Crash Bandicoot is dat het allemaal heel simpel is, maar toch ook moeilijk. De bediening bestaat uit niets meer dan bewegen met een pookje en een knop voor springen en eentje voor een spinaanval. Toch bieden de levels behoorlijk wat uitdaging. Je zult regelmatig in een gat vallen, geraakt worden door een rots of tegen een kist met TNT aanbotsen. Vaak ook maak je meerdere keren achter elkaar dezelfde fout, maar na een paar keer lukt het en kun je verder. Een erg bevredigend gevoel.

Een goed voorbeeld daarvan zijn de levels waarin je geen tijd heb om goed te kijken watje moet doen. De meest beruchte zijn die waarin je naar voren rent met een grote rollende rots achter je aan. Net als Indiana Jones in Raiders of the Lost Ark. Omdat je pas op het laatste moment ziet waar de obstakels zitten, zul je regelmatig sneuvelen.

Blijven spelen

Wanneer je een level onder de knie hebt, kun je opnieuw aan de slag. Er is namelijk meer te doen dan alleen het einde halen. Je krijgt ook beloningen voor het breken van alle kisten en het vinden van relikwieën. Soms kun je een level pas op deze manier voltooien door in een ander level een speciale kist te raken. Je kunt dus blijven spelen en spelen. Een leuke manier is om met vrienden om en om te spelen. Als je af bent, geef je de controller door aan de volgende.

Crash Bandicoot is al 20 jaar oud, maar nu de game qua beeld en geluid aan de hedendaagse standaard is aangepast blijkt het nog steeds ijzersterk. Geweldige gameplay, eenvoudige bediening, levels die soms lekker lastig zijn, gekke hoofdrolspelers: Crash Bandicoot heeft het allemaal. En omdat er in deze versie 3 games zijn samengevoegd heb je garantie op echt urenlang spelplezier. Verplichte kost voor alle bezitters van een PlayStation!

Crash en Aku Aku