Recensie: Fons Dellen – De kunst het meisje de stad

Fons Dellen - De kunst het meisje de stad

In de jaren ’80 floreerde de krakersscene in Amsterdam. Veel kunstenaars en muzikanten hebben hun creatieve oorsprong in deze roerige periode. Zo ook kunstenaar Jessica Ekster, een van de belangrijkste personages in de nieuwste roman van Fons Dellen.

Om beurten introduceert Dellen de bonte stoet personages die dit boek bevolken. Hierbij zijn er naast Jessica Ekster ook hoofdrollen voor verslaggever Tom Derckx, zijn junkievriend Mink Wildeman en Jessica’s vriendin Merel. In korte hoofdstukken schakelt het verhaal tussen de personages, die dankzij een auto-ongeluk met elkaar in contact komen. Dat blijken ontmoetingen met verstrekkende gevolgen. Voor de ene persoon pakt het positief uit, voor de ander wat minder goed. Al duurt het soms jaren voordat het noodlot echt toeslaat.

Rumble

Het verhaal is net zo dynamisch als de jaren ’80 in Amsterdam (en New York), waarbij kunst en natuurlijk muziek altijd aanwezig zijn. Wie de eerdere loopbaan van Fons Dellen kent, zal delen van hem herkennen in het personage Tom. Zeker omdat ze allebei een radioprogramma hebben gemaakt met de naam Rumble. Dankzij zijn grote kennis van muziek weet Dellen het boek een mooie soundtrack te geven. Ken je de nummers, dan hoor je ze direct in je hoofd. En anders is er altijd nog de playlist die bij het boek hoort.

Door af en toe wat sprongen in de tijd te maken, krijgt het verhaal een spannend slot met een echte ontknoping op de allerlaatste bladzijden. Hierdoor is De kunst het meisje de stad (zonder komma’s) net zo heerlijk leesbaar als zijn voorganger Echte Vrienden. Fons Dellen heeft de gave om op perfecte wijze een tijdsbeeld weer helemaal tot leven te laten komen. Het oude Amsterdam met krakers en penoze, maar ook de rijkdom van de internationale kunsthandel en de opwindende concerten in Paradiso.