Recensie: Fons Dellen – Echte Vrienden

Fons Dellen - Echte Vrienden

Fons Dellen is (bij mij) vooral bekend als radio-DJ bij de VPRO. In de jaren 80 en 90 liet hij veel mensen in Nederland kennis maken met nieuwe muziek die je nergens anders hoorde. Toen ik las dat er Fons Dellen een boek had geschreven moest ik deze mede daarom lezen.

Echte Vrienden gaat, zoals de titel al zegt, over vriendschap. het begint eind jaren 70 in Zwolle: vier vrienden beginnen een punkband en maken zo een paar wilde jaren mee. Zo’n 25 jaar later gaat het verhaal verder als de drummer in Duitsland in de gevangenis blijkt te zitten. Hij stuurt een brief naar een van zijn oude vrienden die samen met een derde bandlid op bezoek gaat. Tegelijkertijd komt ook de bassiste weer in hun leven.

Pageturner

Wat zo fijn is aan dit boek is dat Fons Dellen een goed verhaal weet te vertellen dat spannend is en knap in elkaar steekt. Hij schakelt in korte hoofdstukken steeds tussen de verschillende personages. Hierdoor weet je als lezer al meer dan de hoofdrolspelers (of denk je dat te weten) en dat maakt het boek tot een echte pageturner, om maar eens een boekencliché te gebruiken. Wat ik ook erg kan waarderen is dat het verhaal en de personages sterk genoeg zijn om het boek te dragen. Er hoeft dus geen mooischrijverij aan te pas te komen om het een goed boek te maken.

De liefde voor muziek van Dellen loopt als een rode draad door dit boek. Dat blijkt uit de enthousiast vertelde anekdotes over het verleden van de punkband, maar ook omdat hij regelmatig laat weten welke muziek er speelt tijdens bepaalde scenes. Het lijkt of hij al meteen een soundtrack bij het verhaal heeft gemaakt. Dat is behoorlijk handig, want het verhaal zou het ook goed doen als film of serie.