H.P. Lovecraft was een schrijver die begin vorige eeuw horror- en science fictionverhalen schreef. Tijdens zijn leven las bijna niemand zijn verhalen, maar na zijn dood in 1937 kwam er steeds meer erkenning voor zijn werk. Een van de liefhebbers van Lovecraft is striptekenaar Erik Kriek (bekend van Gutsman). Hij heeft een aantal verhalen bewerkt en ‘verstript’.
De tekeningen in zwart-wit zijn prachtig van detail, waarbij vooral het gebruik van schaduwen goed is uitgewerkt. Als in het verhaal eenmaal de monsters verschijnen gaat de fantasie bij Kriek lekker op hol en pakt hij goed uit. Hij zorgt ook dat de vaart er in de verhalen goed in blijft en ook met de spanningsopbouw is niets mis. Het is dus niet alleen het tekenwerk waarvoor we Erik Kriek complimenten willen geven.
Invloed
De verhalen zijn een goede dwarsdoorsnede van het werk van Lovecraft. We zien angstdromen, buitenaards gevaar, onzichtbare werelden en natuurlijk opperwezen Cthulhu voorbij komen. Je ziet aan de verhalen waarom het vroeger makkelijk als pulp is weggezet, maar ook dat de verhalen van Lovecraft op vele hedendaagse schrijvers en filmmakers van invloed is geweest.
Voor de liefhebbers van Lovecraft is dit boek een verplichte aankoop. Wie zijn werk niet kent zal na het lezen waarschijnlijk meer willen weten. over de schrijver. Gelukkig staan er in het boek ook nog een mooie inleiding van scenarioschrijver Gerard Soeteman en een essay over Lovecraft door collega-striptekenaar Milan Hulsing.