Recensie: Milan Hulsing – Stad van Klei

stad van klei

Egypte staat momenteel volop in het nieuws, dat maakt dit boek van Milan Hulsing des te actueler. Stad van Klei is een getekende versie van een roman van de schrijver Mohamed El Bisatie waarin de corruptie binnen de Egyptische overheid op tragische wijze wordt beschreven.

De ambtenaar Salem speelt de hoofdrol. Zijn collega’s vinden hem eigenaardig en laten hem links liggen, wat Salem de ruimte geeft voor zijn geheime plan. Hij creëert op papier een niet-bestaande stad waarvan hij vervolgens de politiesalarissen naar zichzelf doorsluist. Op zich een geniaal plan binnen de bureaucratie van het land, alleen in de handen van Salem in de verkeerde handen. Het gaat al mis door de keuze van zijn handlanger. Deze Younis zal snel een blok aan zijn been vormen, maar de echte brokkenmaker in het verhaal is Salem zelf. Hij bouwt zijn eigen fantasiestad van klei na in zijn huis en projecteert zijn eigen problemen op de fictieve bewoners. Dat het allemaal uit de hand loopt laat zich raden.

Fictieve agenten

Naast het sterke verhaal over een broeierig Egypte waar een volksopstand haast voelbaar is, maakt de bijzondere tekenstijl van Milan Hulsing de strip helemaal af. De tekenaar woont sinds enkele jaren in Caïro en weet de hectiek van de metropool goed te vangen in niets meer dan verschillende tinten bruin. Dat is niet alleen een verwijzing naar de klei, maar ook naar de stoffige smalle straatjes waar Salem en zijn fictieve agenten zich door bewegen. Langzaam lopen fantasie en werkelijkheid in elkaar over waarbij dan het lichte of donkere bruin een houvast is voor de lezer.

Het verhaal over corruptie, hebzucht, fantasie en frustratie kan zich op meer plaatsen afspelen, maar juist omdat het decor Egypte is, maakt van Stad van Klei een boek dat je nu moet lezen.