Recensie: Het geheugen van water

het geheugen van water

Try-out 15 juni 2012 in het DeLaMar theater, Amsterdam

“Het water heeft een geheugen, hoe vaak je het ook verdunt er is een stofje dat altijd aanwezig zal blijven.” De voorstelling Het geheugen van water laat zien dat ons geheugen lang niet zo goed is en dat iedereen selectief is in wat hij of zij zich herinnert. Het toneelstuk, geregisseerd door Antoine Uitdehaag, is het zomerproject van Tjitske Reidinga dat gedurende de hele zomer in het DeLaMar theater zal spelen.

De voorstelling vertelt het verhaal van drie zussen die bij elkaar komen in het huis van hun pas overleden moeder om voorbereidingen te treffen voor de begrafenis. De zussen, gespeeld door Tjitske Reidinga, Anneke Blok en Pauline Greidanus, hebben elkaar al tijden niet gezien, maar meteen barst het gekibbel los. De vrouwen zijn alle drie uit ander hout gesneden en kunnen het nergens over eens worden. Terwijl ze herinneringen van hun jeugd ophalen, wordt al snel duidelijk dat ze ieder hun eigen versie hebben van de verhalen uit het verleden.

Allerlei geheimen

“Ik herinner me juist dat de zon scheen en dat we aan het fietsen waren” zegt de middelste (Tjitske), waarna haar zusje begint te jammeren dat het bij haar altijd regende en ze niet eens een fiets heeft gehad. Al snel worden de zussen vergezeld door Mike (de minnaar van Marie, de middelste zus ) en Frank (de man van de oudste zus). De mannen maken het er niet beter op en terwijl de discussies voortduren komen er allerlei geheimen bovendrijven. Hun moeder (gespeeld door Rick Nicolet), die af en toe om de hoek komt kijken, blijkt echter de grootste geheimen te bewaren.

Het fantastische verhaal wordt verteld door middel van eenvoudige, grappige maar vooral hele mooie dialogen, die aan het werk van Tsjechov doen denken. De redelijk nieuwe theatertekst die uit de Engeland overgewaaid is, weet ook in Nederland het publiek te amuseren. Regelmatig werkt de voorstelling op de lachspieren, maar dat wil zeker niet zeggen dat de toeschouwer niet aan het denken wordt gezet. De droge, lichtelijk clichématige personages worden geweldig neergezet door de drie actrices. Met de harde, cynische opmerkingen van Tjitske Reidinga en het knap gespeelde dronkenschap van Anneke Blok veroveren de vrouwen het publiek.

Kortom, een interessante productie, die een theaterliefhebber zeker door de zomer kan helpen.

Het geheugen van water is nog tot en met 12 augustus te zien in het De La Mar Theater.

Susanne Boersma