Tweede editie van Kunst aan het Hof

Kunstbeurs in Hof van Saksen brengt exposanten uit heel Nederland samen

Kunst aan het Hof
Hof van Saksen, Gebouw Havezate met tuin van Piet Oudolf.

Resort Hof van Saksen in Drenthe kennen we vooral vanwege de mooie vakantiehuisjes en het indrukwekkende zwembad, maar van 22 t/m 26 maart 2023 kun je er ook terecht voor een bijzondere kunstbeurs. Kunst aan het Hof biedt een hoogwaardig aanbod van beeldende kunst, antiek, sieraden en design.

De tweede editie van Kunst aan het Hof brengt maar liefst 20 exposanten uit heel Nederland samen. Daarnaast zorgt de unieke locatie van de kunstbeurs voor een sfeervol decor. Bovendien maakt dit jaar het Drents Museum zijn opwachting als partner.

Veelzijdig aanbod

Na de eerste, succesvolle editie van vorig jaar sluiten dit keer nieuwe exposanten aan bij Kunst aan het Hof. Daarmee is ook het aantal disciplines uitgebreid; van bijzondere vondsten uit de prehistorie en cartografie tot schilderijen die net uit het atelier komen.

Zo biedt de nieuwe deelnemer Stone Gallery met haar collectie mineralen, meteorieten, versteend hout en fossielen van miljoenen jaren oud bezoekers een reis terug in de tijd. Bij Heutink Ikonen valt onder andere een monumentale, 17de-eeuwse ikoon van de Hemelvaart van Christus op. Deze is op fraaie wijze verdeeld in twee vlakken, met bovenaan Christus in een groene mandorla. In het onderste vlak staan de discipelen, samen met Maria en twee engelen afgebeeld.

Bij nieuwkomer Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jong trekt de Beckeringh Kaart van Groningen de aandacht. Deze zogenaamde ‘Groninger borgenkaart’ is de meest uitgebreide en gedetailleerde kaart van de provincie Groningen in de 18de eeuw. Verder brengt Antes Art 1900 een belangrijke gipsen sculptuur van een Europese bizon uit 1920. Het is gemaakt door de Franse kunstenaar Ary Bitter, wiens werk ook in biscuit geproduceerd werd door de beroemde fabriek van Sèvres.

Liefhebbers van zilver, sieraden en horloges worden ook op hun wenken bediend. Naast een prachtige collectie zilver, geboden door Jacob J. Roosjen Specialist Europees Zilver, laat een Armin Strom horloge bij HA-Juweliers menig hart sneller kloppen. Van deze ‘Mirrored Force Resonance First Edition’ zijn enkel 25 stuks gemaakt.

Realistische meesterwerken zullen ook niet ontbreken. Carel Willinks magisch-realistische blik op het Rijksmuseum uit 1950 schittert bij Kunsthandel Studio 2000, terwijl Mark Haasnoot Fine Arts debuteert met een groot stilleven van Henk Helmantel. De hedendaagse kunstenares Maudy Alferink krijgt het podium bij Collectie Harms Rolde. Haar eigentijdse fotorealistische schilderijen zijn er niet te missen.

Drents Museum als partner

Kunst aan het Hof is blij het Drents Museum als partner van deze tweede editie te verwelkomen. Het museum heeft een eigen stand en brengt een kunsthistorisch eerbetoon aan de schoonheid van het Drentse landschap. Daarvoor koos het museum het monumentale schilderij ‘Koeien aan de waterkant’ van de Haagse schilder Julius van de Sande Bakhuyzen (1835-1925). Op zijn veertigste ontdekte de kunstenaar Drenthe, waar hij iedere zomer met zijn zus in Rolde verbleef. En ook in het najaar reisde hij vaak nog terug.

In zijn geliefde provincie vond Van de Sande Bakhuyzen tussen 1880 en 1890 het idyllische plekje van het geselecteerde werk. De indrukwekkende bomenrij, een koeherder en een fantastische weerspiegeling in het water spraken tot zijn verbeelding. Tot op hoge leeftijd wilde hij iedereen overtuigen van de schoonheid van Drenthe. In tientallen brieven beschrijft Van de Sande Bakhuyzen al het moois dat hij er tegenkomt: “Drenthe is eigenlijk één groot ‘openluchtmuseum’.” Vanaf 11 september presenteert het Drents Museum een grote tentoonstelling over zijn Drentse periode.

Al met al is deze ‘exclusieve kunstbeurs van het Noorden’ dus zeker een bezoek waard!

Openingstijden & locatie

Kunst aan het Hof vindt plaats van woensdag 22 t/m zondag 26 maart 2023.
De beurs is dagelijks geopend van 11.00 tot 18.00 uur.
Locatie: Hof van Saksen, Borgerderstraat 12, 9449 PA Nooitgedacht (nabij Assen/Groningen).

Er is ter plaatse ruime parkeergelegenheid (P1, P4 en parkeerplaats daggasten).
Voor bereikbaarheid met openbaar vervoer zie https://kunstaanhethof.nl/bezoekersinfo

Dagkaart: € 10,- per persoon (aan de deur). Kaarten met € 2,50 korting zijn te bestellen op https://kunstaanhethof.nl/.

Kunst aan het Hof
Henk Helmantel (*1945), Stilleven met eieren en rood blik, 2005. Olieverf op board, 50 x 83 cm. Collectie Mark Haasnoot Fine Arts.
Kunst aan het Hof
Julius van de Sande Bakhuyzen (1835 – 1925), Koeien aan de waterkant, ongedateerd, olieverf op doek, 103.5 x 140 cm. Collectie Drents Museum, schenking Stichting Vrienden van het Drents Museum.
Kunst aan het Hof
Maudy Alferink (*1988), Shy, 2018. Olieverf op doek, 70 x 46 cm. Collectie Harms Rolde.
Kunst aan het Hof
Carel Willink (1900-1983), Museumpoort bij avond, Rijksmuseum Amsterdam, 1950. Olieverf op doek, 66,3 x 52,5 cm. Collectie Kunsthandel Studio 2000.
Kunst aan het Hof
Horloge Armin Strom; Mirrored Force Resonance First Edition, gelimiteerde oplage van 25 stuks. Collectie HA-Juweliers.
Kunst aan het Hof
Ary Bitter (1883-1973), Beeld van een Wisent, 1920. Gips, 21 x 31 x 10 cm. Collectie Antes Art 1900.
Kunst aan het Hof
Hemelvaart van Christus. 17e-eeuwse ikoon. 72 x 48,5 cm. Collectie Heutink Ikonen.
Kunst aan het Hof
Collectie impressie bij Stone Gallery. Foto: Marc van Praag.
Kunst aan het Hof
Nova Totius Provinciae Groningo-Omlandiae Tabula (Kaart of Land Tafereel der Provincie van Groningen en Ommelanden). Uitgegeven door Theodorus Beckeringh, Assessor van het Krijgs Gerecht in Groningen. Gravure gedrukt van vier koperen platen vervaardigd in 1777 en voor het eerst uitgegeven in 1784 (hier in een tweede ongewijzigde druk uit 1849 door Jan Oomkens III). Afmeting ca. 104 x 135 cm. Collectie Inter-Antiquariaat Mefferdt & De Jonge.