Recensie: WRC 6: FIA World Rally Championship

race in een rallygame

De rally is één van de lastigste onderdelen van racesport. Er is veel techniek en inzicht nodig om een goed resultaat neer te zetten. Bij rallygames is het net zo.

WRC 6 geeft de speler een mooie inkijk in deze sport. Zodra je de game voor het eerst speelt, moet je meteen aan de bak. Het is halverwege het seizoen en het lijkt of je net naast de titel gaat grijpen. Dan blijkt je concurrent opeens een lekke band te hebben en kun jij jezelf alsnog kronen tot beste van het seizoen. Tenminste, als je het lukt om een goede tijd neer te zetten.

Voor een geoefende gamer met flink wat race-ervaring zal dat prima te doen zijn. Speel je hoofdzakelijk ander soort games, dan zul je echt aan het werk moeten. In WRC 6 zijn de wegen smal, met lastige paaltjes en rotsen. En de bochten zijn behoorlijk scherp. Vooral de combinatie smalle wegen en scherpe bochten is behoorlijk pittig. Je moet de auto dus echt onder de knie zien te krijgen.

race in een rallygame

Fanatieke racegamers doen dat het liefst met een stuur en pedalen, maar de gemiddelde gamer zal gewoon zijn of haar controller gebruiken. Het komt dan aan op een perfecte beheersing van de knoppen. Elke bocht heeft zijn eigen benadering. Welke rem gebruik je? Het gewone pedaal of de handrem? En wanneer laat je het gas los en wanneer geef je juist extra gas? Oefening baart kunst. En gelukkig is WRC 6 ook weer niet extreem realistisch. Met volle snelheid een paaltje raken hoeft niet direct fataal te zijn. En mocht je toch over de kop slaan, nadat je met je wielen in een greppel terecht bent gekomen, dan pak je daar op de PS4 gewoon een extra trophy voor.

WRC 6 is duidelijk gemaakt om plezier aan te beleven. De makers zijn op zoek gegaan naar een mooie balans tussen lekker racen en realisme. Op dat gebied is vooral DiRT Rally de grote concurrent. Fanatieke racers hebben dat spel omarmd als de ultieme rallygame. Waarom dan toch voor WRC 6 kiezen? Nou, bijvoorbeeld als aanvulling naast die game. Het aantal circuits in DiRT Rally is beperkt en bij WRC 6 rijd je bovendien over de officiële wedstrijdbanen van de FIA World Rally Championship. Ook is WRC 6 net wat makkelijker onder de knie te krijgen.

Split screen

Na de eerder genoemde introductie begint de gewone game. Op een testcircuit moet je laten zien hoe goed (of slecht) je skills zijn. Aan de hand van de resultaten past de game de moeilijkheidsgraad aan. Daarna kun je kiezen voor een random race op een van de circuits. Daarbij kun je zelf bepalen wat bijvoorbeeld de weersomstandigheden zijn. En andere keuze is echt het seizoen te gaan rijden. Al kan je daar beter mee beginnen als je al wat ervaring op hebt gedaan. Als je een circuit beter kent en ook optimale controle over de auto hebt zul je veel meer plezier aan de wedstrijden beleven. Het allerleukste is echter de old school split screen waarbij je tegen een vriend of vriendin racet. Al heb ik hierbij wel af en toe de neiging om naar de verkeerde helft van het scherm te kijken. Online racen kan natuurlijk ook. Al moet ik zeggen dat het offline-deel van deze game veel leuker is.

WRC 6 is een game waar je even wat tijd en moeite in moet steken. Aan het begin zal het nog wel lastig zijn (tenzij je een ervaren racer bent), maar je zult merken dat het steeds beter gaat. Om een race vervolgens vrijwel foutloos rijden en daarmee een podiumplek pakken, voelt dan behoorlijk euforisch.

WRC 6 is te koop voor de PC, Xbox One en PS4. Voor deze review is de PS4-versie gebruikt.

race in een rallygame