Review: Ori and the Will of the Wisps

Review: Ori and the Will of the Wisps

Ori and the Blind Forest mag wel een publieksfavoriet genoemd worden. De verrassing vanuit Microsoft’s stallen, Moon Studios, maakte in 2015 een hoop indruk vanwege prachtige art style en uitdagende platform-actie. En ook al vallen er wat zaken aan te merken op Ori and the Will of the Wisps, er kan gezegd worden dat je ook hier een groots, indrukwekkend avontuur te wachten staat – zelfs als bepaalde elementen wat te bekend aanvoelen.

Sfeer was misschien wel de grootste troef van Ori and the Blind Forest en the Will of the Wisps is hier niet anders in. De schilderachtige, kleurrijke stijl waarmee deze 2D platformer overgoten is, spat van het scherm af. Vooral in de diversiteit, zoals de donkere grotten, waarbij neonlicht eindelijk houvast geeft of de prachtige groene heuvels, waar geen vuiltje aan de blauwe lucht hangt. Maar net als zijn voorganger is Ori and the Will of the Wisps niet alleen maar een knap gezicht: we hebben het hier over een uitdagende platformer. Eén waarbij je je koppie moet gebruiken, tactiek zal moeten toepassen in gevechten en soms eindeloos blijft resetten om die ene sequentie van aaneengesloten acties tot in de puntjes perfect uit te voeren… met de daarbij behorende beloning als healing items, powerups en meer als waardering. Het geheel wordt gecompleteerd met een even prachtige, meeslepende soundtrack, wat het geheel tot ware kunst verheft.

Vertrouwd, maar zo goed

Veel van deze actie voelt bekend. Ori and the Will of the Wisps bouwt voort op wat the Blind Forest hiervoor deed en dat is terecht. Het origineel werd niet alleen goed ontvangen en kende een prachtige, haast natuurlijke flow in het verkrijgen van diens krachten en upgrades. Een flink aantal hiervan vind je terug in the Will of the Wisps, waardoor sommige – toegegeven indrukwekkende – scènes als herhalingen van de greatest hits van het origineel voelen. Gelukkig vindt het zijn eigen draai met mooie nieuwe mechanics. De lasso met mogelijkheid je vast te grijpen aan muren en lianen bijvoorbeeld, die volledig nieuwe paden en oplossingen opent. Combat is daarbij uitgebreider geworden, waarbij je niet iedere vijand op dezelfde wijze omver kunt krijgen. Tactieken als raken en wegduiken, de juiste wapens gebruiken en de omgeving betrekken, zijn van groot belang in deze opvolger.

Bazen vechten terug

Maar de meeste indruk maakt Ori and the Will of the Wisps met zijn nieuwe Boss Fights, die in verschillende fases verlopen. In diens voorganger betroffen dit vaak lange achtervolgingsscènes en ook die zijn hier te vinden, maar vaak genoeg zal je niet kunnen wegrennen en komt het aan op lekkere ouderwetse gevechten, waarbij je de omgeving gebruikt en zwaktes uitbuit. Daarbij bleken deze gevechten ook aardig pittig wanneer je niet heel actief naar permant health upgrades opzoek gaat. De variatie in deze gevechten en het niet weten wanneer je een dergelijke situatie op de hals haalt, brengt een gespannen lading aan iedere onheilspellende sectie.

Niet overal perfect

Ook maken we nu gebruik van een auto save functionaliteit in tegenstelling tot het handmatige systeem uit Ori and the Blind Forest. Dit haalt een stuk dynamiek en risk versus reward weg uit de gameplay loop, al was het prettig om te weten dat ik nooit veel progressie verloor als het misging. Toch bleek ook deze oplossing niet zaligmakend, omdat ik geregeld oude saves heb moeten herladen, daar de huidige vast was gelopen. Zwarte schermen waar enkel de onderste elementen van de UI getoond werden en de muziek hoorbaar was, maar verder niets bijvoorbeeld. Zo kan ik nog veel meer noemen, maar laten we het erop houden dat Ori and the Will of the Wisps niet zo perfect afgerond voelt als zijn voorganger. Ook na meerdere weken aan updates bleef ik problemen ervaren met de game en dat is zo zonde.

Waardevol

Want Ori and the Will of the Wisps verdient het om op zijn allerbest ervaren te worden. De gameplay is zo meeslepend en de wereld zo sfeervol. Het slaat een perfecte balans tussen uitdaging en doorgang van de game. Daarbij wist het verhaal, nog meer dan zijn voorganger, mij diep in het gevoel te raken. Ori is een serie om van te houden en wat dat betreft weet Moon Studios hopelijk wat voor waardevols zij in handen hebben, waardoor een volgende Ori nog weer net een tikje meer gepolijst wordt. Maar zelfs met zijn ruwe randjes is Ori and the Will of the Wisps een absolute aanrader.

Sander Noordijk