Terwijl het in Nederland nog koud en nat was, reisde ik voor een paar dagen naar Tunesië. Ik ontdekte een prachtig land met veel historie, prachtige stranden en heerlijk eten.
Zodra de taxi de rit aanvangt van het vliegveld in Tunis naar het hotel in Port El Kantaoui, valt op dat ik op een wel heel andere plek dan thuis ben. Het verkeer is een vriendelijke chaos, de zon schijnt en overal zie ik palmbomen. Tunis is een geweldige mix van Afrikaanse, Arabische en Franse invloeden. Maar voor ik de stad beter ga bekijken, reis ik eerst af naar het zuiden.
Port El Kantaoui is eigenlijk geen echt stadje, maar een verzameling hotels en horeca rondom een prachtige jachthaven. Normaal gesproken zou je hier het hele jaar bedrijvigheid verwachten, maar als het er heel erg rustig. Doordat de Tunesische scholen voorjaarsvakantie hebben, wandelen er nog wel wat gezinnen. De echte drukte is echter verdwenen. Dit komt omdat veel overheden, waaronder de Nederlandse, een negatief reisadvies hebben afgegeven voor Tunesië. Dit naar aanleiding van de aanslagen in 2015.
Veiligheid
Het is lastig om het niet over het negatieve advies en de aanslagen te hebben als je schrijft over een reis naar Tunesië. Het hedendaags terrorisme is zo onvoorspelbaar dat je niet weet waar of wanneer er iets zal gebeuren. Het leven in steden als Parijs, Nice, Berlijn en Londen gaat gewoon door. Niemand vindt het vreemd als je daar een vakantie doorbrengt. Waarom zou je dan niet naar Tunesië kunnen? Zeker als blijkt dat er bijvoorbeeld aardig wat Canadezen hun vakantie daar vieren. Ik heb me geen enkel moment onveilig gevoeld in Tunesië en kan het land aan iedereen aanraden. Hopelijk komt voor de Tunesiërs het toerisme weer snel op gang.
Aan de andere kant heeft deze hele situatie ook een voordeel voor de avontuurlijke reiziger. Doordat het toerisme op een laag pitje staat, is nu het moment om op reis te gaan en het land te ontdekken. Ik voelde me regelmatig als een reiziger in een voor toeristen onontdekt land. Een mooi voorbeeld daarvan was mijn bezoek aan het stadje El Djem, dat bekend is om zijn prachtige Romeinse amfitheater. In betere tijden was deze plek overspoeld door toeristen. Nu wandel ik alleen door de gangen en over de trappen van dit indrukwekkende bouwwerk en krijg ik de kans om foto’s te maken waar geen mens op te zien is. Het voelt alsof ik op een plek ben waar bijna niemand komt.
De volgende stop in mijn rondreis is Monastir, prachtig gelegen aan zee. Het helderblauwe water, de strakblauwe hemel en de vele palmbomen zorgen voor het ultieme vakantiegevoel, terwijl ik wandel naar de Ribat. Dit prachtige klooster uit de 8ste eeuw is nog in uitstekende staat. Het is fantastisch om over de muren en trappetjes te lopen en zo steeds weer een ander uitzicht over de stad of de zee te krijgen. Leuk om te weten is dat een groot deel van de film Life of Brian hier is opgenomen.
Voor de Tunesiërs is Monastir vooral de stad van Habib Bourguiba, de eerste president van Tunesië en een strijder voor mensenrechten. In het centrum van Monastir kun je een bezoek brengen aan het indrukwekkende mausoleum waar hij begraven ligt. De statige laan voor het mausoleum en de klassiek Arabische architectuur van het gebouw zelf, maken het tot een plek die je zeker moet bezichtigen. Aan de rand van de stad kun je ook het huis van Bourguiba bezoeken. Een aanrader voor iedereen die liefhebber is van architectuur en design uit de jaren 50 en 60. En natuurlijk ook een plek om meer te weten te komen over de geschiedenis van Tunesië.
Prachtig uitzicht
Een andere plaats die je zeker moet bekijken is Sousse. Ik bezoek er als eerste de ribat. Deze ligt niet zoals in Monastir aan zee, maar op een heuvel. Je hebt hier prachtig uitzicht over de medina en de haven die daarachter ligt. In het ribat is een klein archeologisch museum dat zeer de moeite waard is. Hier vind je prachtige Romeinse mozaïeken en beeldhouwwerk. Daarna wandel je door de oude stad naar beneden. Onderweg heb je mooie doorkijkjes in smalle straatjes met witte huizen en blauwe deuren en luiken. In de vele winkeltjes vind je zeker een mooi souvenir voor thuis.
Als je eenmaal de medina en souk bent doorgelopen, dan is het aan te raden om een bezoek te brengen aan het Soula Center. Dit warenhuis aan de boulevard verkoopt Tunesische specialiteiten in alle denkbare soorten en maten. Bovenin is een café. Het dakterras heeft een spectaculair uitzicht. Ze schenken er geen alcohol, dus bestel in plaats van een biertje een waterpijp en geniet van de omgeving. Mijn hotel is in Port El Kantaoui, dus daar sluit ik de dag af. Natuurlijk niet zonder eerst nog te kijken of er ook ’s avonds wat te beleven valt. En dat is zeker het geval. De place to be is Golf Bräu, een café en restaurant waar ze hun eigen bier brouwen. De Weizen en de Helles zijn er bijzonder goed, net als de pizza’s. Het mag dan dinsdagavond zijn, maar de zaak zit helemaal vol met jonge, hippe Tunesiërs die vooral komen voor de uitstekende huisband. Zij spelen een mix van Tunesische en Westerse hits. Zo hoor ik nummers van The Weeknd, Daft Punk en Justin Timberlake.
Tijd om Port El Kantaoui achter me te laten en naar de hoofdstad af te reizen. Onderweg stop ik eerst nog bij de Temple de Eaux in Zaghouan. De Romeinse tempel ligt op de hoogste berg in de wijde omgeving en is het startpunt van een aquaduct dat helemaal naar de oude stad Carthago liep. Rondom de tempel is een park aangelegd, een populaire plek voor de lokale bevolking om te wandelen of gewoon onder een boom op een bankje te zitten. Langs de weg van Zaghouan naar Tunis zijn op meerdere plekken nog resten van het aquaduct te zien.
Tunis is even iets heel anders dan wat ik de afgelopen dagen heb gezien. Het is er vooral heel erg druk. Het verkeer zit regelmatig muurvast en als ik zo om me heen kijk, lijken de moderne trams me een veel beter en sneller vervoermiddel door de stad. De eerste stop in Tunis is het Bardomuseum, dat deels prachtig geleden is in een 19de-eeuws paleis met een tuin eromheen. Het eerste dat je ziet bij binnenkomst is een monument voor de slachtoffers van de aanslag in 2015. Het museum heeft erg te lijden gehad onder deze laffe aanval en dat is erg spijtig, want de collectie is heel bijzonder. In het Bardo vind je de grootste collectie Romeinse mozaïeken ter wereld, waarvan sommige echt enorm groot zijn. Ook de verzameling beelden en gebruiksvoorwerpen uit onder andere Carthago zijn prachtig.
Tunis heeft tevens een eeuwenoude medina waar je kunt dwalen door de smalle straten. Ik ben er voornamelijk om te lunchen in één van de beste restaurants van de stad: Dar El Jeld. Achter een opvallende gele deur vind je een prachtig oud paleis waar je kunt genieten van de Tunesische keuken. Ik at er de beste couscous ooit. Een andere plek die je zeker moet bezoeken als je in Tunis bent is Sidi Bou Said. Dit stadje ligt op een berg net buiten de stad. Alle huizen zijn wit geschilderd met blauwe details. Hierdoor is Sidi Bou Said zeer fotogeniek. Er zijn meerdere plekken waar je hier heerlijk kunt eten en drinken, maar de mooiste plek is Dar Zarrouk. Geweldig eten en een indrukwekkend uitzicht. Probeer hier zeker één van de geweldige biologische wijnen.
De volgende dag is alweer mijn laatste in Tunesië. ’s Middags gaat mijn vliegtuig naar Amsterdam, dus ik heb nog een paar uurtjes voor Carthago. Van deze beroemde stad uit de oudheid is eerlijk gezegd niet heel veel meer over, maar als je er rondwandelt is de geschiedenis toch voelbaar. Ook hier ben ik weer nagenoeg alleen. Bezoek zeker het kleine museum van Carthago om een idee te krijgen van de grootsheid en rijkdom van deze stad. Naast Carthago staat een indrukwekkende kathedraal uit de Franse tijd. In die periode was dit de belangrijkste kerk van het Afrikaanse continent. Nu is het een cultureel centrum waar regelmatig concerten worden gehouden. Het interieur van de kathedraal van Saint-Louis is zeer fotogeniek. Een ander deel van Carthago vind je aan zee. Daar waren de Romeinse thermen die beter bewaard zijn gebleven dan de rest van de stad. Mooi is dat je nog overal tussen de ruïnes kunt wandelen waardoor de geschiedenis zeer tastbaar is.
Mijn conclusie na deze reis kan niet anders zijn dan dat ik een geweldige tijd heb gehad in Tunesië. Ik ben geen expert op het gebied van veiligheid, maar ik denk dat het negatieve reisadvies niet meer aan de orde zou moeten zijn. Ik hoop dan ook dat de Nederlandse overheid dit in de toekomst gaat aanpassen. Het is ook opvallend dat reisorganisatie Corendon deze zomer weer reizen naar Tunesië gaat aanbieden. Ook zij zijn van mening dat het reisadvies achterhaald is. Mocht je, net als ik, nog willen genieten van het ongerepte en rustige Tunesië, dan kan ik je aanraden om een lijnvlucht naar Tunis te boeken en zelf via het internet of ter plaatse een hotel te regelen.