Onbeperkt gamen met de XBox Game Pass Ultimate

Lekker veel games
Foto: Microsoft

Onlangs schreven we over PlayStation Now, de streamingdienst van PlayStation waarbij je toegang krijgt tot een grote hoeveelheid games. Toch had deze dienst een aantal kanttekeningen die vooral bij het streaminggedeelte lagen en de kwaliteit. Vandaag is de grote concurrent aan de beurt: Xbox en de Game Pass service.

Niet streamen, maar downloaden

Het grootste verschil tussen de twee diensten zit hem in de manier waarop je de games kan spelen. Waar de titels van PlayStation Now voor het grootste gedeelte gestreamed worden – en er een kleiner aantal daadwerkelijk gedownload kan worden naar je PS4 – download je via Game Pass de games gewoon naar je console. Hierdoor hoef je niet bang te zijn dat de kwaliteit van je game achteruitgaat tijdens het spelen als je internet even wat minder is, iets wat bij PlayStation Now tijdens het testen soms het geval was. Ook zijn de games bij PS Now als je ze streamt standaard in 720p, terwijl de gedownloade Game Pass games de volledige 4K-versies zijn.

Kwaliteit over kwantiteit

Waar Game Pass zich vooral in onderscheid is het kaliber van de games die erop staan. Net als bij PlayStation Now zijn er games uit meerdere console generaties aanwezig, al is de hoeveelheid originele Xbox-games een stuk kleiner dan PlayStation 2-games. Het totale aantal games op de dienst is sowieso een stuk lager dan bij de concurrent. Toch heeft Microsoft als het op de games aankomt een streepje voor.
Iedere first party game (titels gemaakt door studio’s die Microsoft bezit) is vanaf dag 1 beschikbaar op Game Pass. Dat betekent dat grote titels als Ori and the Will of the Wisps en recentelijk Gears Tactics op de dag van release al speelbaar waren, maar eind dit jaar de nieuwe Halo (Halo Infinite) direct speelbaar is op de Xbox One en zelfs op de gloednieuwe Series X console als hij uitkomt.

Door de maanden heen is gebleken dat ook andere partijen graag hun games op de dienst willen hebben, want nieuwere (grote) titels vinden al snel hun weg naar Game Pass. PlayStation mag met PlayStation Now dan wel de grotere hoeveelheid games hebben waar je voor een nostalgische kick op de juiste plek zit, maar bij Xbox krijg je voor hetzelfde bedrag (tien euro per maand) grotere nieuwe titels. Kwaliteit over kwantiteit naar mijn mening.

Ultimate en PC

Naast het gewone abonnement is er ook Game Pass Ultimate. Je betaalt hiervoor wat meer (15 euro per maand), maar krijgt er daarvoor wel een Xbox Live abonnement bij waarmee je online kan gamen én je krijgt toegang tot Game Pass for PC. De games die op de PC-versie beschikbaar zijn, verschillen van de console variant. Zo kan je via de PC-versie de recent uitgekomen Gears of War spin-off Gears Tactics spelen en komen stuk voor stuk de Halo-games eindelijk naar de PC via de Master Chief Collection. Heb je geen console? Geen probleem, want Game Pass for PC is los beschikbaar. Omdat de dienst momenteel nog in ontwikkeling is kost het tijdelijk slechts 5 euro per maand, maar ook deze zal uiteindelijk 10 euro per maand kosten.

Om af te sluiten heb ik een lijstje samengesteld met een aantal van de toptitels die de service momenteel heeft zodat je niet lang hoeft te zoeken. Daarbij ligt de nadruk op momenteel, want de games op de dienst wisselen zoals eerder gezegd regelmatig. De volledige lijst met games is te vinden op de site van Xbox.

Red Dead Redemption 2 (Console)
Ori and the Will of the Wisps (Console en PC)
Gears Tactics (PC)
The Witcher 3: Wild Hunt (Console)
Hellblade: Senua’s Sacrifice (Console en PC)
Minecraft Dungeons (Console en PC)
Halo: The Master Chief Collection (Console en gaandeweg PC)
Sea of Thieves (Console en PC)
Gears 5 (Console en PC)
Kingdom Hearts III (Console)

Marc de Haas