Stedentrip Brussel: culturele en culinaire tips

Uitzicht op Brussel
Uitzicht op Brussel vanaf de Kunstberg

Brussel is een perfecte bestemming voor een korte stedentrip. De Belgische hoofdstad is dichtbij genoeg voor een snelle trip of zelfs een bezoek van één dag. Met de internationale trein ben je in een paar uur in het hart van de stad. Wij delen graag onze culturele en culinaire tips voor Brussel.

Old Masters Museum

Een essentieel onderdeel van een stedentrip is voor ons altijd een bezoek aan een museum. Brussel heeft een rijk en divers aanbod qua musea, waarvan een paar te mooi en belangrijk zijn om over te slaan. Eentje daarvan is het Old Masters Museum, dat onderdeel is van het overkoepelende Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België. In het statige gebouw aan de Regentschapsstraat op de Kunstberg kun je terecht voor prachtige klassiekers.

Vooral de grote collectie met werken van Pieter Brueghel de Oude maakt grote indruk. Dit zijn schilderijen waar je ogen in kunnen verdwalen. Net als de twee schilderijen van Hieronymus Bosch in de collectie. Ook de Vlaamse Primitieven zijn goed vertegenwoordigd in het museum. Een van de hoogtepunten van het Old Masters Museum is de zaal met twee werken van Jacques-Louis David: het politiek geladen De dood van Marat en het imponerende Mars ontwapend door Venus.

Magritte Museum

In een gebouw in dezelfde straat vind je het Magritte Museum. Ook niet te missen bij een bezoek aan Brussel. Je kunt vanuit het Old Masters Museum binnendoor naar het Magritte Museum. Via een grote lift ga je naar de bovenste etage van het museum waarna je langzaam afdaalt naar beneden. De tentoonstelling laat het werk van Magritte min of meer chronologisch zien. Zo zie je zijn eerste ontwerpen uit de tijd dat hij nog grafisch ontwerper was en de periode in 1948 waarin zijn schilderstijl plots afwijkt. Tijdens ons bezoek liep de expositie De poëziefabriek, waarin schilderijen van Jean-Michel Folon te zien waren naast die van René Magritte. Heel mooi om de overeenkomsten tussen de twee te zien.

Vergeet niet om na afloop nog even terug te gaan naar het Old Masters Museum voor een bezoek aan de uitgebreide Magritte-winkel.

Mima Museum

MIMA
MIMA

Buiten het centrum langs het kanaal Brussel-Charleroi ligt het Mima (Millennium Iconoclast Museum of Art), waar hedendaagse kunst en street art centraal staan. Het museum is gevestigd in de voormalige brouwerij van Belle-Vue. Bij binnenkomst sta je in een grote ruimte die tegelijkertijd winkel en café is. Hier lunchen is de moeite zeker waard, maar eerst gaan we kunst kijken. We komen voor de lopende tentoonstelling van de Portugese kunstenaar VHILS.

Hij is het meest bekend vanwege de werken in de openbare ruimte, waarbij hij met een drilboor stukken verf van een muur weghaalt om zo portretten te maken met behulp van de blootgelegde baksteen onder de stuclaag van het gebouw. In het Mima zien we daarvan enkele voorbeelden. Daarnaast zijn er werken die gemaakt zijn van over elkaar geplakte affiches waar lagen van weggehaald zijn. En VHILS blijkt ook installaties en video’s te maken.

Speciaal voor de tentoonstelling in het Mima (die tot 5 januari 2025 loopt) heeft VHILS ook een werk gemaakt in het centrum van de stad. Deze kun je vinden aan de Léopoldstraat, achter De Munt.

Design Museum

Design Museum
Design Museum

In het noorden van de stad op de Heizelvlakte staat het Design Museum. Liefhebbers van design uit de 20ste eeuw komen hier volop aan hun trekken. De focus van het museum ligt op ontwerpen van kunststof (plastic). Het hangt van je leeftijd af, maar waarschijnlijk zul je heel veel herkennen. Van de keukenspullen van Alessi tot de tijdloze meubels van Vitra en Kartell en van elektronische apparaten van Philips en Apple tot de eerste stofzuiger van Dyson. Een feest der herkenning.

Ook hier komen we weer oog in oog te staan met het werk van Jean-Michel Folon. Dit keer gaat het om de ontwerpen van onder andere affiches die hij maakte voor het Italiaanse Olivetti dat we vooral kennen van hun typemachines. Het is erg interessant om te zien hoeveel creatieve vrijheid Folon kreeg. Deze expositie loopt helaas nog maar tot 15 september 2024.

Vergeet niet om na afloop de winkel van het museum te bezoeken. Hier slaag je gegarandeerd voor een mooi cadeau of aandenken.

Atomium

Uitzicht vanuit het Atomium
Uitzicht vanuit het Atomium

Vlak bij het Design Museum staat het Atomium trots te glanzen in de zon. Een goede reden om eens naar binnen te gaan. Het is hierbij aan te raden om van te voren online kaarten te kopen, dat scheelt je een lange wachtrij. Het Atomium is overduidelijk erg populair onder grote groepen toeristen. En om eerlijk te zijn is het iconische gebouw aan de buiten vele malen indrukwekkender dan aan de binnenkant. We hadden gehoopt op meerdere plekken waar je een mooi uitzicht hebt over de stad, maar dat viel toch wel tegen. Je moet zelfs goed op zoek gaan naar plekjes waar je naar buiten kunt kijken.

De audiovisuele installaties op de roltrappen en de expositie over het ontstaan van het Atomium maken gelukkig veel goed. Ook de souvenirshop is erg leuk, maar wel een beetje krap.

Vlaamse Meesters op hun plek

Vlaamse Meesters op hun plek in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk
Vlaamse Meesters op hun plek in de Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk

Onder de noemer Vlaamse Meesters op hun plek willen ze in Vlaanderen (en Brussel) de aandacht vestigen op kunst die niet in een museum hangt, maar nog op zijn oorspronkelijke locatie is te vinden. In Brussel kun je naar een viertal kerken om daar bijzondere kunst te ontdekken. Een mooie reden om deze gebouwen op te zoeken én naar binnen te gaan. In de kerk is het soms zoeken naar de exacte plek van het bewuste kunstwerk, maar eenmaal gevonden, kom je op een interactief beeldscherm meer te weten komen over de kunst, het gebouw en hun geschiedenis. Erg leuk en interessant.

Al kan het wel een kleine teleurstelling zijn als je ontdekt dat in de Kerk van Onze Lieve Vrouwe Ter Kapelle al heel erg lang (sinds 1765) een kopie van een schilderij van Rubens hangt en niet het origineel.

La Piola Pizza

La Piola Pizza
Pizza met Provola Affumicata en zwarte peper

Zoals je ziet hebben we de overstap gemaakt van kunst naar culinair, al zou je de pizza’s van La Piola ook makkelijk als kunst kunnen beschouwen. De pizzeria ligt buiten het centrum in Sint-Joost-Ten-Node, maar is prima te bereiken met de metro. Op de dag dat wij bij La Piola gaan eten is het mooi weer en kunnen we buiten zitten. Het is gezellig druk op het terras, maar we hebben heel snel een menukaart in onze handen. Hierop is al meteen duidelijk dat La Piola niet een doorsnee pizzeria is.

Hier staat de traditionele Napolitaanse pizza centraal, een kunst die ze bij La Piola heel serieus nemen. Dat heeft er voor gezorgd dat ze regelmatig verschijnen in lijsten met beste pizzeria’s ter wereld. Je eet hier dus pizza van het allerhoogste niveau, voor een prijs die lager ligt dan de pizza’s in Nederland. Mooi is de aandacht voor traditionele kazen uit de regio rondom Napels, zoals de heerlijke Provola Affumicata. De pizza’s zijn ook echt geniaal lekker. De heerlijke bodem en korst in combinatie met de geweldige kaas, maakt het echt tot de lekkerste pizza die we ooit proefden. Vergeet niet om nog wat ruimte over te laten voor een enorme desserts.

Moeder Lambic Fontainas

Kaasplankje en geuze van de tap bij Moeder Lambic
Kaasplankje en geuze van de tap bij Moeder Lambic

Bij een bezoek aan Brussel proberen we altijd langs te gaan bij Moeder Lambic. Brussel (en omstreken) staat bekend om de geuze en lambiek. Bij Moeder Lambic Fontainas (vlak bij Manneke Pis) hebben ze een enorm aanbod van de beste brouwerijen (en stekerijen). Toen wij er waren, waren er bieren van Cantillon, 3 Fonteinen en Boerenerf op tap! Ook dronken we een barrel aged Saison uit Canada van Brasserie Dunham. Het kaasplankje bij Moeder Lambic is ook heel erg goed. Dit is echt pure verwennerij.

Brewdog Brussels

Tijdens een stedentrip kijken we eigenlijk altijd of er in de betreffende stad een filiaal van Brewdog te vinden is. Hier eet je erg goede pub food en comfort food met een prima biertje erbij. Denk aan burgers, hot dogs, loaded fries en als toetje deep fried Oreo’s. Er is ook lekker veel keuze op het gebied van vega en vegan. Op maandag krijg je als vegan zelfs flinke korting. Een mooie bonus is de aanwezigheid van een goede flipperkast.

Brussels Card

Tijdens ons bezoek aan Brussel hebben we veelvuldig gebruik gemaakt van de Brussels Card. Hiermee kan je gratis naar binnen in musea en krijg je korting op vele attracties. Je kunt de kaart uitbreiden met gratis openbaar vervoer, wat erg handig is. Daarnaast krijg je met de Brussels Card ook nog eens korting in een aantal winkels. Zo kochten we een paar mooie flessen Cantillon met korting bij onze favoriete bierwinkel in Brussel: De Biertempel.

Overnachten in Brussel

Hotel Cardo in Brussel
Gigantische reproductie van Magritte aan het Rogierplein

We sliepen in het splinternieuwe hotel Cardo aan het Rogierplein. Op loopafstand van station Brussel Noord en met een metrostation voor de deur. Het hotel is onderdeel van Marriott, dus de kwaliteit is dik in orde. De zijkant van het hotel is versierd met een enorme print van Le fils de l’homme van René Magritte. Echt heel bijzonder om te zien.

Kijk voor meer inspiratie en tips om te zien en te doen in Brussel op de website van Visit Brussels. En voor meer informatie over gemakkelijk en comfortabel reizen met de trein naar Vlaanderen kun je terecht bij NS International.

zonsondergang in Brussel
Uitzicht op de Basiliek van Koekelberg tijdens zonsondergang
Street art van VHILS
Street art van VHILS
Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk
Onze-Lieve-Vrouw-ter-Zavelkerk
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Koninklijke Musea voor Schone Kunsten van België
Hotel Cardo in Brussel
Gigantische reproductie van Magritte aan het Rogierplein
Gufram Pratone
De beroemde grasstoel van Pratone in het Design Museum
Street art van Invader
Street art van Invader op het Gerechtsplein
La Piola Pizza
La Piola Pizza op het Sint-Joostplein
Moeder Lambic
Moeder Lambic
Werk van kunstenaar VHILS in museum MIMA
Werk van kunstenaar VHILS in museum MIMA
Magritte en Folon
In het Magritte Museum hangen tijdelijk ook werken van Jean-Michel Folon