De 10 populairste artikelen van 2020

Bospoldervos van Florentijn Hofman

Op de laatste dag van het jaar kijken we nog 1 keer terug naar wat we allemaal in 2020 hebben gedaan en waar we over hebben geschreven. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat dit jaar anders was. Reizen zat er nagenoeg niet in en ook evenementen en festivals waren er niet of nauwelijks. Desondanks hebben we er het beste van gemaakt en was er aan de bezoekcijfers niks van een crisis te merken. Integendeel zelfs. Op deze pagina zie je de 10 best gelezen artikelen van het afgelopen jaar.

De lijst toont vooral aan dat lezers de veelzijdigheid van Mixed Grill kunnen waarderen. We doen niet aan hokjes, maar schrijven over wat we leuk of mooi vinden. Dat het voor sommige volgers niet altijd helemaal duidelijk is waar we nu precies voor staan, nemen we op de koop toe. En in 2021 zullen we hier ook mee door blijven gaan.

We hopen je dan ook regelmatig te zien op de site of op onze social media. Je kunt ons volgen op InstagramFacebook en Twitter. Laat gerust ook eens een reactie achter of tag ons. In de bezoekcijfers viel ook op dat sommige artikelen het heel goed deden op social media, terwijl bij andere stukken het bezoek vooral via zoekmachines kwam. Mensen die onze content op social liken en delen zijn we daarom zeer dankbaar! Op die manier hopen we in 2021 nog meer mensen te bereiken.

10: De hoogte klimwand te wereld

CopenHill in Kopenhagen
Foto: Laurian Ghinitoiu

We hebben vaker geschreven over de bijzondere CopenHill in Kopenhagen: een energiecentrale met een skibaan en een klimwand. De berichtren over deze unieke plek deden het heel goed in 2020.

9: Staatsgeheim

staatsgeheim

Podcasts waren zeer populair dit jaar. We tipten de podcast Staatsgeheim: een indringend en origineel coronadrama. Staatsgeheim draait om de 25-jarige student Max Monnikenberg (Harm Duco Schut) die op initiatief van Sara Bartók (Sigrid ten Napel) meedoet aan de opnames van een commercieel podcastexperiment. Hiervoor wordt hij samen met een wildvreemde drie weken de wildernis ingestuurd.

8: Bob Ross

Bob Ross in Museum More
Foto © Bob Ross Inc.

Kunst hoeft niet altijd high brow te zijn. De populariteit van Bob Ross is daarvan een mooi voorbeeld. Museum More had een wereldprimeur met de allereerste museale expositie van het werk van Bob Ross. We zijn zelf door de lockdown niet geweest, maar kijken er erg naar uit om het werk van Bob Ross in het echt te bekijken.

7: Object Rotterdam

Object Rotterdam

2020 ging van start als een normaal jaar. In de eerste weken hebben we dan ook nog gewoon designbeurs OBJECT kunnen bezoeken. In het iconische HAKA-gebouw in Rotterdam zagen we prachtig werk van aanstormend talent en bekende namen. met een tompouce van keramiek van Mickey Philips en een kussen in de vorm van een vuilniszak door Jarle Veldman.

6: Lucas Gassel in Helmond

Lucas Gassel
Lucas Gassel, Landschap met de boetedoening van de heilige Hiëronymus, ca. 1540-1550, Museo Soumaya – Fundación Carlos Slim, Mexico-Stad

Reizen deden we niet echt in 2020. De combinatie van lockdowns, negatieve reisadviezen en privézaken als mantelzorg zorgden dat we in 2020 vooral thuis bleven. Alleen in hartje zomer gingen we een weekend naar Brabant om daar de voetsporen van kunstenaars te volgen. Dat waren Vincent van Gogh in Nuenen, Jeroen Bosch in Den Bosch en de verrassende Lucas Gassel in Helmond.

5: Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt

Hertog Jan Grand Prestige Vatgerijpt 2020

Hertog Jan trakteerde ons dit jaar op een paar heerlijke flessen bier. De heerlijke Grand Prestige ging voor een paar maanden in vaten waarin Schotse whisky had gezeten. Het resultaat leverde bieren op die behoren tot het allerbeste wat er in Nederland gemaakt wordt.

4: Met de trein naar Londen

Treinreis Londen
De trein arriveert in London St. Pancras Station

Ook zoiets wat op de bucketlist staat voor 2021: met de Eurostar naar Londen. Begin dit jaar mocht onze eindredacteur Charlotte mee met de allereerste rit van Amsterdam naar Londen. Die reis beviel haar prima. Reizen met de trein is ontspannen, beter voor het milieu én je stapt uit in hartje Londen bij de opkomende creatieve wijk King’s Cross, met het hippe Coal Drops Yard.

3: Maskers van Ýrúrarí

Masker van ýrúrarí
Foto: Ýrúrarí

Mondkapjes en social distance waren dit jaar helaas belangrijke gespreksonderwerpen. Gelukkig zijn er altijd kunstenaars die aan zoiets een unieke draai kunnen geven. Zoals bijvoorbeeld de IJslandse ontwerper Ýrúrarí en haar coole maskers.

2: Jan van Eyck in Gent

Lam Gods
Detail van Lam Gods Sint-Baafskathedraal Gent © Lukasweb.be-Art in Flanders vzw, foto KIK-IRPA

2020 had in Gent het Jan van Eyck-jaar moeten worden. Met een unieke overzichtstentoonstelling van zijn werk en heel veel activiteiten in de stad. Wij hadden het geluk om nog voor de eerste lockdown een bezoek te brengen en wisten flink wat lezers te inspireren om dat ook te doen.

1: De Bospoldervos

Bospoldervos van Florentijn Hofman
Alle foto’s credit: Frank Hanswijk

De onbetwiste nummer 1 van dit jaar is de vos die kunstenaar Florentijn Hofman plaatste in Rotterdam. De Bospoldervos is maar liefst 16 meter lang en valt bovendien op vanwege het plastic tasje in zijn bek. Hij staat pontificaal langs de Schiedamseweg in de Rotterdamse wijk Bospolder/Tussendijken.

De plek waar de vos staat, past in eerste instantie niet bij een openbaar kunstwerk. Zoiets verwacht je eerder in een plantsoen of op een mooi plein. Maar deze plek zorgt dat de buurtbewoners en voorbijgangers veel meer de interactie met het werk aangaan. Doordat de vos langs de lengte van de straat staat, is hij lekker opvallend. De kleur van zijn vacht contrasteert met het grijs van de stad.