Seeing Stars is een nieuw project van Daan Roosegaarde en UNESCO. Samen willen ze laten zien hoe veel moois we missen door overal maar licht te laten branden.
Vrijwel iedere Nederlander heeft met lichtvervuiling te maken. Zeker als je ergens binnen de bebouwde kom woont. Er zijn lantaarnpalen, koplampen van auto’s, verlichte etalages en kantoorpanden waar altijd licht lijkt te branden. Sommige van deze zaken zijn handig op bepaalde momenten, maar veel van deze lichten zouden ook best uit kunnen. Zeker midden in de nacht.
Franeker
Om te laten zien wat er gebeurt als je alle lichten uitdoet, heeft Studio Roosegaarde een experiment uitgevoerd in het Friese stadje Franeker. Hier gingen zo veel mogelijk lichten in de openbare ruimte uit. Met als gevolg dat er plots heel veel sterren aan de hemel waren te zien. Sterren die er altijd al zijn, maar door de lichtvervuiling nooit zichtbaar zijn.
Saamhorigheid
Zo’n donkere stad geeft een bijzondere sfeer en met zijn allen naar de sterren kijken zorgt voor een uniek gevoel van saamhorigheid. “Iedereen zit in zijn eigen kleine luchtbel, geheel afgezonderd van elkaar. Ik realiseerde me dat we elke nacht een bijzondere, maar verborgen lichtvoorstelling hebben. Wat als we alle lichten in een stad uitdoen, zodat we samen van de sterren kunnen genieten? Seeing Stars brengt de sterren terug in jouw eigen straat.”, zegt Daan Roosegaarde.
Seeing Stars is gestart in Franeker en zal doorreizen naar steden zoals Leiden, Sydney, Venetië, Stockholm en Reykjavik. Door samen te werken met lokale overheden kan het project veilig worden uitgevoerd.