Recensie: The Dark Knight Rises

dark knight rises

The Dark Knight Rises is de derde Batman-film van regisseur Christopher Nolan. Met deze film sluit hij een trilogie af van zijn versie van het Batman-verhaal.

Het verhaal begint 8 jaar na het einde van de vorige film. In Gotham is alles pais en vree. De overheden geven daarvoor alle eer aan Harvey Dent, de officier van justitie. Als je de vorige film uit de trilogie hebt gezien weet je dat deze man een dubbele agenda had. Politieman James Gordon (Gary Oldman) staat op het punt om de waarheid te vertellen bij de herdenking van Dent.

Catwoman

Intussen heb je al in de eerste scene de introductie van de bad guy van deze film gezien. Op deze manier voert Nolan langzaam maar zeker de spanning op. Liefhebbers van pure actiefilms en blockbusters zullen gruwen van zo weinig spektakel in het begin, maar de kijker die het verstand niet helemaal op nul heeft gezet kan dit juist weer waarderen. Er is tijd voor de de teruggetrokken Bruce Wayne (Christian Bale), zijn butler Alfred (Michael Caine) die zich zorgen maakt en de introductie van Catwoman (Anne Hathaway). Zij blijkt een cruciale sleutelrol in de film te hebben want op het oog kleine handelingen van haar blijken grote gevolgen te hebben waardoor Wayne niet anders kan door weer in de rol van Batman te kruipen.

the dark knight rises 15021201 st 16 s low

Het lastige met het schrijven van een recensie is dat als je de film echt goed wilt duiden en recenseren je eigenlijk niet ontkomt aan het weggeven van het plot. Dat wil ik bewust niet doen in deze recensie. Het verhaal zit daarvoor te goed in elkaar. Bij veel actiefilms weet je dat uiteindelijk de held alles zal redden, het meisje krijgt en nog lang en gelukkig leeft. Bij The Dark Knight Rises heb je als kijker regelmatig het gevoel dat dit verhaal onmogelijk goed kan aflopen. Bad guy Bane (Tom Hardy) heeft om een gegeven moment de touwtjes zo stevig in handen dat de moed je in de schoenen zakt. Bane mag dan misschien als personage in het niet vallen vergeleken met de Joker, als dreiging is hij realistischer en een veel groter gevaar voor Batman en Gotham City.

Diepgang

Intussen durft Nolan het gewoon aan om de hoofdpersoon een lange tijd uit de verhaallijn te houden en terug te grijpen op het verhaal achter Batman uit de vorige delen. Het is dus handig om je geheugen voordat je deze film gaat zien wat op te frissen. Als je (nog) weet wie Ra’s al Ghul is helpt dat bij het vinden van de diepgang in het verhaal.

Mocht je weinig met dit soort zaken hebben, dan moet je gewoon tot de ontknoping van deze film wachten. Nolan gebruikt daarin alle mogelijke middelen om de kijker een superspektakel voor te schotelen. De actie in deze scenes is misschien wel het beste wat er de laatste jaren in de bioscoop te zien was. Nolan schakelt knap tussen bruut geweld en klein menselijk leed. Er is misschien wat af te dingen op de manier waarop Batman uiteindelijk alles weet te redden, maar dat soort details vervagen bij alle pluspunten van deze film.

The Dark Knight Rises is met gemak de beste blockbuster van 2012 en misschien ook wel de beste film van het jaar.