Bjarke Ingels ontwerpt uitkijktoren aan Deense Waddenzee

Marsktårnet van Bjarke Ingels Group (BIG)
Foto’s © Bjarke Ingels Group

Uitkijktorens zijn een grote trend binnen de toerismesector. Op steeds meer plekken verrijzen fraai vormgegeven torens die bezoekers vanaf grote hoogte van de omringende natuur laten genieten. In het Deense Zuid-Jutland verschijnt in het voorjaar van 2021 de Marsktårnet van architectenbureau Bjarke Ingels Group (BIG).

Bjarke Ingles ken je natuurlijk van de Copenhill in Kopenhagen, het LEGO House in Billund, het Kistefos-Museet in Noorwegen of misschien wel de Netflix-serie Abstract. De eigenzinnige architect weet met zijn unieke kijk verrassende gebouwen te realiseren. De Marsktårnet (moerastoren) is daarop geen uitzondering. De 25 meter hoge toren valt op vanwege zijn spiraalvorm die naar boven toe steeds breder is.

Bovenop de Marsktårnet kunnen bezoekers genieten van een spectaculair uitzicht over het moeraslandschap in Nationaal Park Waddenzee. Deze plek is vooral geliefd onder vogelaars, omdat er jaarlijks miljoenen trekvogels neerstrijken. Met de komst van de toren hoopt men dat het plaatselijke toerisme een boost krijgt. Naast de Marsktårnet komen er op de locatie ook een restaurant, minigolfbaan, speeltuin, ijssalon en een camperstandplaats. Ook deze zijn ontworpen door het bureau van Bjarke Ingels.

Dubbele trap

Jakob Lange, partner bij BIG: “Dit moeraslandschap is uniek voor Denemarken en is essentieel geweest voor de manier waarop wij het ontwerp hebben geïntegreerd in de omliggende natuur. Ons team van landschapsarchitecten, engineers en architecten heeft op basis van de natuurlijke kenmerken gekozen voor een uitkijktoren in de vorm van een spiraal, volledig samengesteld uit traptreden. In plaats van een enkele trap te ontwerpen, die om de as van de uitkijktoren draait, heeft de toren een dubbele trap gekregen. Bezoekers kunnen de ene trap gebruiken om naar boven te klimmen en de andere om af te dalen. Door deze constructie krijgt de bezoeker de kans om de unieke weidse natuur vanuit alle hoeken en perspectieven te onderzoeken en wordt de architectuur hiermee het middelpunt van de regio.”

Het Deense Nationaal Park Waddenzee werd in 2014 benoemd tot UNESCO Werelderfgoedlocatie. Dit natuurreservaat sluit aan op de Nederlandse en Duitse Waddenzee en ligt op slechts 6 uur rijden vanaf Utrecht. Het gebied is belangrijk voor vele diersoorten die hier komen uitrusten. Met name watervogels kunnen door de sterke getijden genieten van alles wat de Noordzee te bieden heeft. In het voor- en najaar voeren tienduizenden spreeuwen tijdens de zonsondergang een dans op met prachtige patronen aan de hemel, in het Deens ook wel ‘Sort Sol’ (‘Zwarte Zon’) genoemd.

Marsktårnet van Bjarke Ingels Group (BIG)

Marsktårnet van Bjarke Ingels Group (BIG)

Marsktårnet van Bjarke Ingels Group (BIG)