Overlevenden van de Holocaust indringend in beeld gebracht

Martin Schoeller - Survivors Holocaust - Fotomuseum aan het Vrijthof
Martin Schoeller – Berthe Badehi (Alle foto’s © Martin Schoeller)

Tot 31 januari 2022 presenteert Fotomuseum aan het Vrijthof de tentoonstelling Survivors: Faces of Life after the Holocaust van Martin Schoeller. De Duitse fotograaf maakte indrukwekkende portretten van overlevenden van de Holocaust.

In Maastricht zijn 75 extreme close-up portretten te zien van Joodse mannen en vrouwen die de Tweede Wereldoorlog hebben overleefd. De foto’s worden gepresenteerd op zeer groot formaat en zijn hierdoor extra indringend. Ze geven de overlevenden van de Holocaust een echt gezicht.

Van zeer dichtbij gefotografeerd

Martin Schoeller geniet internationale bekendheid om zijn extreme close-up portretten, van zowel beroemdheden als minder bekende mensen. In dezelfde stijl heeft de fotograaf overlevenden van de Holocaust geportretteerd. Ze zijn frontaal, hyperrealistisch en extreem gedetailleerd in beeld gebracht. Hun 75 unieke levensverhalen vormen een mozaïek van persoonlijke herinneringen en representeren de meest tragische gebeurtenissen in de moderne menselijke geschiedenis.

Na alle ontberingen een nieuw bestaan opbouwen

Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog kwamen de overlevenden van de Holocaust tevoorschijn uit de duisternis van de getto’s, dodentreinen en concentratie- en vernietigingskampen. De overlevenden vonden zichzelf terug in het harde licht van de bevrijding. Ze hadden alles en iedereen verloren en zaten nu zonder familie, gemeenschap of thuis.

Toch zonken de overlevenden niet weg in verdriet, wanhoop of wraak. Ze behielden hun vertrouwen in de mensheid en de toekomst. Ze bouwden hun levens weer op (veelal in het buitenland) en zetten zich in voor eerherstel. De verschrikkingen van de oorlog zijn voor altijd in hun lichaam en ziel gekerfd, maar niettemin hebben ze steeds hoop gehad op een betere wereld en een nieuwe bestaanskans. In de tentoongestelde portretten is deze tweeledigheid terug te zien.

Over de fotograaf

Martin Schoeller (München, 1968) woont en werkt in New York en behoort tot de meest prominente hedendaagse portretfotografen. Hij is voornamelijk bekend om zijn ‘big head’ portrettechniek. Hij volgde een opleiding fotografie aan de Lette-Verein in Berlijn en was in de jaren ’90 assistent van Annie Leibovitz. De foto’s van Schoeller zijn vaak bekroond, opgenomen in allerlei collecties en gepubliceerd in magazines als Esquire, GQ, The New York Times Magazine, Rolling Stone, TIME, Vanity Fair en Vogue. Ook was hij, na Richard Avedon, verbonden aan The New Yorker. De fotograaf exposeert wereldwijd in musea en op kunstbeurzen.

Over het museum en de tentoonstelling

Fotomuseum aan het Vrijthof realiseert tentoonstellingen die van maatschappelijk belang zijn. Actuele onderwerpen als toenemende onverdraagzaamheid, racisme en antisemitisme sluiten hierop aan. Tijdens de tentoonstelling Survivors organiseert het museum een uitgebreid randprogramma, met o.a. klassieke concerten, lezingen, debatten, rondleidingen, schoolactiviteiten en exposities van studenten fotografie uit Nederland en België.

Het fotoproject Survivors is een samenwerking met Yad Vashem, the World Holocaust Remembrance Center. Er is ook een gelijknamig fotoboek met een voorwoord van Joachim Gauck, voormalig Bondspresident van Duitsland. Het indrukwekkend boek is een visueel naslagwerk voor toekomstige generaties.

De tentoonstelling van Martin Schoeller is te zien t/m 31 januari 2022.

Fotomuseum aan het Vrijthof
Vrijthof 18
Maastricht

Martin Schoeller - Survivors Holocaust - Fotomuseum aan het Vrijthof
Martin Schoeller – Jorge Kleinman
Martin Schoeller - Survivors Holocaust - Fotomuseum aan het Vrijthof
Martin Schoeller – Hannah Pick-Goslar
Martin Schoeller - Survivors Holocaust - Fotomuseum aan het Vrijthof
Martin Schoeller – Rabbi Israel Meir Lau