Tapedeck: een digitaal archief van cassettebandjes

Tapedeck

Flink wat generaties worden nostalgisch bij het zien van cassettebandjes. Het roept herinneringen op aan autoritten tijdens de vakanties, mixtapes maken voor een geliefde of goede vriend of het ontdekken van nieuwe muziek. De Duitse kunstenaar neck is vooral fan van de cassette vanwege het design. Op zijn website tapedeck kun je er heel veel bekijken.

Volgens neck is het ontwerp van de verschillende merken en types cassettebandjes een bijzondere combinatie van schoonheid en vreemde keuzes. Dat maken de bandjes zo interessant. Het gaat hier overigens voornamelijk om de zogenaamde lege bandjes, die dus zonder muziek erop werden verkocht. Het was aan de koper om de tape te vullen met muziek (of andere geluiden) naar keuze. Het design van cassettebandjes waar al muziek op stond was (of is) in veruit de meeste gevallen een stuk saaier.

Selectie

Wie de (ietwat verouderde) site van tapedeck bezoekt, kan selecteren op merk, tijd, type en kleur. Zodoende kwamen wij erachter dat er ook cassettes bestaan waar 150 minuten aan muziek op past en dat er ook afwijkende tijden van bijvoorbeeld 12 of 48 minuten zijn. Klik vooral dus lekker rond. De kans is groot dat je het een en ander zal herkennen.

De geschiedenis van het cassettebandje begon in de jaren ’50, maar het was de Nederlander Lou Ottens die in de jaren ’60 bij Philips de basis legde voor de compacte muziekcassette zoals we die kennen. Door de band smaller te maken en een handige behuizing te ontwerpen, creëerde hij een draagbaar en betaalbaar medium voor het opnemen en beluisteren van muziek.

Opnemen van radioprogramma’s

In de jaren ’70 en ’80 beleefde het cassettebandje zijn hoogtepunt. Walkmans werden dé manier om onderweg naar muziek te luisteren, en mixtapes werden persoonlijk gemaakt om cadeau te doen aan vrienden. Het cassettebandje was niet alleen populair voor muziek, maar ook voor het opnemen van radioprogramma’s en het maken van spraakmemo’s. De opkomst van de CD in de jaren ’80 en later de digitale muziekformaten luidden het einde in voor het cassettebandje. De betere geluidskwaliteit en het grotere gebruiksgemak van deze nieuwe formaten maakten het cassettebandje geleidelijk overbodig.

Hoewel het cassettebandje tegenwoordig een nostalgisch item is, heeft het een onuitwisbare stempel gedrukt op de muziekcultuur. Het heeft ons de mogelijkheid gegeven om onze eigen muziekcollecties samen te stellen en te delen met anderen. En laten we eerlijk zijn, er gaat toch niets boven het geluid van een cassettebandje dat uit een oude walkman komt?

Tapedeck

Tapedeck

Via: Colossal