Recensie: Birdy

Birdy

De 15-jarige Birdy staat aan het begin van een indrukwekkende carrière. Zoveel is wel duidelijk na het beluisteren van haar titelloze debuutalbum.

Alle ingredienten zijn immer aanwezig: een dijk van een stem, een goede smaak en het talent om iets geheel eigen te maken. Een album vullen met covers (op 1 nummer na) lijkt een makkelijke keuze, maar niet in dit geval. Veel van de nummers zijn covers van recente lievelingen van muziekpers en muziekliefhebbers. Om je als 15-jarige te wagen aan een nummer van de alom bewierookte Bon Iver of de indiehelden The xx is een kwestie van lef hebben. Dat ze er mee wegkomt, ligt aan het feit dat ze de nummers geheel eigen heeft gemaakt.

Spaarzaam

Birdy durft de nummers uit te kleden en ze in een nieuw spaarzaam arrangement tot iets nieuws te maken. Veel coveralbums zijn vooral leuk voor de luisteraar die het origineel kent, op dit album is dat eigenlijk niet belangrijk. Sterker nog, Skinny Love is momenteel veelvuldig te horen op vrijwel alle radiostations. Tussen de luisteraars zullen hele veel mensen zitten die nog nooit gehoord hebben van de artiesten die Birdy covert terwijl dat niet de minsten zijn. Als we daar ook nog eens bij optellen dat Without a Word, het nummer dat ze zelf schreef, naadloos past tussen alle andere liedjes kunnen we alleen maar concluderen dat Birdy alles in zich heeft om een hele grote ster te worden. In de tussentijd genieten we nog eens van dit prachtige debuut.