Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge Review

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge Review

In het rijtje met meest iconische theme songs, moet die van de Teenage Mutant Ninja Turtles erg hoog scoren. De heroes in a half shell (TURTLE POWER!) zijn al decennialang in nieuwe (teken)films, comics en games verschenen, maar die eerste animatieeserie blijft voor veel mensen dat speciale plekje in hun hart hebben. De nieuwe game Shredder’s Revenge speelt enorm met die gevoelens, zonder te vergeten dat het 2022 is.

Of het nou de gameplay, de pixel art of de herkenbare character models zijn, in ieder opzicht worden nostalgische snaren geraakt. Wanneer je de game opstart word je zelfs getrakteerd op de iconische theme song in een nieuw jasje! Verwacht echter geen diepgaand verhaal, want in de story mode wordt dat simpelweg vertelt via stilstaande plaatjes tussen de levels. Is dit erg? Natuurlijk niet, want een retro beuker als dit speel je voor de actie tijdens het spelen.

Ondanks die 90s invloeden is er toch ook genoeg modernisering. Het beat em up genre heeft de afgelopen jaren zeker niet stil gestaan en Streets of Rage 4 bewees een paar jaar geleden al dat een klassieke franchise ook in deze tijd nog gewoon mee kan draaien.

Tactiek

Shredder’s Revenge knuffelt in het leveldesign van de 16 episodes soms iets te veel met voorgangers zoals Turtles in Time, maar weet op de gameplay te innoveren. Iedere speler heeft een eigen meter die hij opvult voor speciale moves en die vroegtijdig afgebroken kan worden als je geraakt wordt. Vol de aanval ingaan en button bashen kàn maar is niet de handigste optie daardoor. Een klein beetje tactiek kan geen kwaad al wordt dat lastiger naarmate je met meerdere mensen speelt.

Lokaal kan je de game met maximaal vier mensen tegelijkertijd spelen, maar als je online gaat is zelfs met zes spelers tegelijkertijd. Iedere speler dient daarbij wel zijn eigen held te kiezen, want je kan niet met meerdere Splinter’s rondrennen. De characters hebben allemaal hun eigen statistieken met pro’s en con’s. waardoor een Donatello op papier beter is voor lange afstand aanvallen dan zijn ‘party dude’ broertje Michelangelo die weer sneller is maar kortere afstand aanvallen heeft. Ik zeg hierbij nadrukkelijk op papier, want eenmaal aan het spelen merkte ik in het begin hier een stuk minder van toen de actie losbarstte. Alle personages hebben in de story mode een leveling systeem waarbij je gaandeweg meer moves vrijspeelt en extra health/power meters krijgt. Pas toen een aantal Turtles een wat hoger level hadden, begon ik de verschillen te zien.

Speelduur

Een ander minpuntje is de speelduur van Shredder’s Revenge. De zestien levels van de story mode heb je binnen een paar uurtjes uitgespeeld, waardoor bij mij zelfs in één zitting de credits over het scherm liepen. Heel moeilijk zijn de levels ook niet en pas tijdens de allerlaatste boss battle was ik voor de eerste keer door mijn levens heen.

Is er daarna nog wat te doen? Zeker. In de Story Mode zijn verschillende side quests waarbij je verstopte items moet zien te vinden in de levels, heb je nog een traditionele arcade mode waarbij je alle levels achter elkaar moet spelen en krijg je een extra personage om te levelen in de vorm van Casey Jones.

Conclusie:

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge is een blast from the past dat tegelijkertijd een modern jasje aanheeft. Perfect voor een chaotisch avondje met vrienden, want met een paar uurtjes ram je jezelf (en je vrienden) door de levels heen. Tegelijkertijd is het ook in je eentje erg vermakelijk, al vond ik dat de reis naar de credits nooit te lastig werd.

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder’s Revenge is nu beschikbaar voor de PS4, PS5, Xbox One, Xbox Series S|X, Nintendo Switch en PC. Voor deze review is de PlayStation 5-versie gebruikt.

Marc de Haas

Teenage Mutant Ninja Turtles: Shredder's Revenge Review