Bij Flevoland en toerisme denk je al snel aan een bepaald pretpark of een weekend Lowlands, maar Flevoland heeft veel meer dan dat. Wij gingen een weekend op onderzoek in de jongste provincie die helemaal niet zo jong blijkt te zijn.
Een goed begin van een reis door Flevoland begint bij Batavialand. Hier kun je de rijke geschiedenis van Flevoland ontdekken. Deze gaat terug naar een periode tussen 5000 en 3000 jaar voor Christus toen het gebied waar nu de Flevopolder ligt mensen woonden in een gebied vol kreken.
Swifterbantcultuur
In Batavialand maak je kennis met deze Swifterbantcultuur en alles wat er de jaren erna gebeurde. Ook voor kinderen is het hier erg leuk en leerzaam. Na afloop kun je gaan shoppen bij de buren van Bataviastad of lekker lunchen in de haven. Wij kozen voor dat laatste. Bij De Rede kun je de hele dag terecht voor lunch, diner, koffie of een borrel. De kaart is zeer uitgebreid.
Na de geschiedenislessen en de lunch is het tijd om de natuur van Flevoland te bewonderen. De eerste naam die bij veel mensen te binnen schiet, zijn de Oostvaardersplassen. Maar er is meer dan dat. Het Holsterwold bijvoorbeeld. Dit is het grootste loofbos van het land. Ondanks dat het natuurgebied deels is aangelegd en ook niet zo heel oud is, voelt het aan alsof je de wildernis ingaat. Er zijn paden, maar je mag ook daarbuiten rondstruinen. Wij gaan met de boswachter mee in een ecokar. Onderweg laat hij de mooiste plekjes zien en komen we oog in oog te staan met een groep wilde paarden.
Ook op cultureel gebied is er van alles te doen in Flevoland. Vis à Vis is daarvoor waarschijnlijk de leukste plek. Hier kun je genieten van een bijzondere voorstelling in het openluchttheater. Bereid je voor op iets wat je niet eerder hebt gezien. Doordat de groep op een vaste locatie werkt, kan er flink uitgepakt worden met het decor. De voorstelling die ik zag speelde zich af in het water. In een bak met maar liefst 1 miljoen liter water zag ik een absurde voorstelling over hoe mensen zich proberen te redden in een post-apocalyptische wereld.
Op het grote eigen terrein van Vis à Vis is voor en na de voorstelling ook van alles te doen. Je kunt van te voren heerlijk biologisch eten in restaurant De Rode Haring en in het weekend kun je na afloop lekker lang blijven hangen. Er is dan onder andere live muziek en verse pizza’s.
Ginkies
De volgende dag is het tijd voor iets heel anders. Na een heerlijk overnachting in het aangenaam verrassende Van der Valk in Almere vertrek ik richting Urk. Een bijzondere plek binnen Flevoland met een rijke historie. Het oude dorp is klein en compact en zit vol met verhalen. Een gids van Tourist Info Urk kan je tijdens een ginkiestocht meenemen langs de interessantste plekken van Urk. Ginkies zijn smalle steegjes die de nauwe straten van Urk met elkaar verbinden. Onderweg zie je niet alleen hoe bijzonder Urk is, maar hoor je ook verhalen over de rijke geschiedenis van het eiland en de gebruiken op Urk.
Na oud komt nieuw. Er is al veel historie aan bod gekomen tijdens deze reis door Flevoland, maar nu is het tijd voor iets nieuws. De Marker Wadden is een groep nieuwe eilanden in het Markermeer. Momenteel is de ontwikkeling van het gebied in volle gang en zijn de eilanden niet te bezoeken. Vanaf september kun je wel terecht op de Marker Wadden. Tot die tijd kun je er alleen met een boot omheen varen. Dan zie je dat de naam Marker Wadden zeer toepasselijk is. Het doet namelijk sterk denken aan de kust van Vlieland als je daar van het vasteland naartoe vaart.
Na een weekend Flevoland kan ik niets anders concluderen dan dat de provincie me absoluut heeft verrast. Ik heb veel moois gezien en ik weet zeker dat ik binnenkort weer terugkom.