Humor in het water tijdens Mare van Vis à Vis

Vis à Vis

Stel je voor dat de zeespiegel plots razendsnel stijgt en ons land voor een groot deel onder water komt te staan. Hoe zouden mensen dan hierop (en op elkaar) reageren? Deze vraag staat centraal in de voorstelling Mare van theatergroep Vis à Vis.

Je zult wellicht denken dat dit een best zwaar onderwerp is, maar Vis à Vis weet het luchtig, absurd, muzikaal en spectaculair te verpakken. Neem alleen al het feit dat de voorstelling zich afspeelt in een enorme bak met 1 miljoen liter water.

Vis à Vis was ooit een regulier, rondtrekkend gezelschap, maar besloot neer te strijken in Almere. Hier kregen ze een flink stuk land tot hun beschikking waarop alle gekoesterde wensen uit konden komen. Naast kantoren, een uitstekend café-restaurant bestaat dat vooral uit de mogelijkheid om flink uit te pakken met het decor.

Hijskraan

Ik noemde al de bak met water, maar de ruimte zorgt ook dat Vis à Vis een heuse hijskraan kan gebruiken en in het openluchttheater indrukwekkende effecten met vuur in kan zetten. Dit alles maakt een avondje Vis à Vis een heel andere ervaring dan een bezoek aan een gewoon theater of een voorstelling op een festival.

Om Mare te realiseren is er heel veel tijd in de voorbereidingen gestoken. Het water, de drijvende voertuigen en de special effects zijn daar slechts een klein onderdeel van. Het indrukwekkendst is de manier waarop de acteurs de interactie met het water aangaan. Door het water troebel te maken kunnen er onder de waterspiegel trucjes worden uitgehaald om de kijker op het verkeerde been te zetten.

Rappende Noach

Een ander punt wat Mare zo uniek maakt is de live muziek. Wie goed kijkt kan in het decor de muzikanten zien die de soundtrack inspelen. Ieder personage in het verhaal heeft zijn eigen geluid, wat de muziek zeer eclectisch maakt met een rappende Noach als hoogtepunt.

Mare van Vis à Vis is nog tot en met 15 juli 2018 te zien. Daarna is er op het terrein een kleinere voorstelling op een binnenlocatie. In de tussentijd begint de groep al aan de voorstelling van volgende zomer. Ik kom zeker terug.