The GlenDronach komt met een spectaculaire 50 Years Old Single Malt

The GlenDronach komt met een spectaculaire 50 Years Old Single Malt

Liefhebbers van goede Schotse whisky zijn natuurlijk al bekend met The GlenDronach. Zo is hun 12YO wat ons betreft de beste whisky die je onder de 50 euro kan kopen. Heb je wat meer te besteden? Dan is deze bijzondere The GlenDronach 50 Years Old heel interessant.

Deze unieke whisky heeft maar liefst 50 jaar doorgebracht in zeldzame Pedro Ximénez en Oloroso sherryvaten van de Spaanse bodega’s uit Jerez in Andalusië. Die jarenlange vatrijping is waarmee The GlenDronach zich weet te onderscheiden van heel veel andere distilleerderijen, want zij doen de whisky direct in de bijzondere vaten. De concurrentie laat de whisky vaak eerst 10 jaar rijpen wat minder interessante vaten. Die 10 jaar maakt echt een verschil. Wij proefden dat al regelmatig bij de 12YO en recent ook bij de 21 Years Old Parliament.

Angels share

Vergeleken met deze flessen die je gewoon bij een goede slijter kunt kopen is de The GlenDronach 50 Years Old natuurlijk buitencategorie. Dat komt vooral door de hoge leeftijd. 50 jaar een whisky laten rijpen op vat lukt niet altijd omdat elk jaar 1% van de rijpende whisky verdampt. Dit noemen ze de Angels share. Vandaar dat er wereldwijd maar 198 flessen van deze whisky zijn, waarvan 2 voor de Nederlandse markt. Voor zo’n fles betaal je dan €23.530,-.

Veel exclusieve whisky’s worden overdreven duur gemaakt door er een belachelijk luxe verpakking omheen te presenteren. Deze 50 Years Old Single Malt is wel fraai verpakt, maar zonder te veel toeters en bellen. Er is een mooi houten kistje, een etui van leer en een mooi boekje met veel informatie. En natuurlijk is elke fles met de hand genummerd.

Proefnotities

Helaas hebben we niet zelf geproefd, maar de smaak wordt als volgt beschreven:
Neus: Rijpe zwarte kersen en pruimen zijn de opmaat naar een harmonie van rollend steenfruit, gentiaan en een pluim van smeulende tabak – opgelicht door zachte tonen van braam, sinaasappel en cranberry.
Smaak: Stevige ondertonen van donkere chocolade, tabak en cacao vormen een voortreffelijke samenbreng van smaak. Een perfecte smaak van elegante pruimen en luxe zwarte kersen, omhuld met een strook fluwelen espresso.

Master Blender, Rachel Barrie: “Na 50 jaar is de whisky uitzonderlijk rijk en verleidelijk, met zachte lagen van intense complexiteit. In de neus zijn rijpe zwarte kersen en pruimen de basis voor de harmonie van rollend steenfruit, terwijl het gehemelte een voortreffelijke samenbreng van smaak vormt met dichte ondertonen van donkere chocolade, tabak en cacao.”

“Het was bijzonder om de laatste verantwoordelijke te zijn van onze oudste whisky tot nu toe. Een whisky die van generatie op generatie is doorgegeven. Het resultaat is een handgemaakte Highland Single Malt die een verhaal vertelt van passie, waarvan The GlenDronach 50 Years Old de zeldzaamste van allemaal is.”

The GlenDronach komt met een spectaculaire 50 Years Old Single Malt

The GlenDronach komt met een spectaculaire 50 Years Old Single Malt

The GlenDronach komt met een spectaculaire 50 Years Old Single Malt