De Three Peaks Challenge: durf jij het aan?

Three Peaks Challenge

De 3 hoogste bergen van Wales, Engeland en Schotland beklimmen binnen 24 uur. Het lijkt een onmogelijk opgave maar het kan echt!

Met de auto is het prima te bereizen en je houdt nog voldoende tijd overhouden voor het klimmen. De populairste route voor de Three Peaks Challenge heeft Ben Nevis als startpunt. Je kunt dus best de ferry vanuit Rotterdam naar Hull nemen om de Schotse piek te bereiken. De tweede berg is de Scafell Pike en je sluit de Challenge af met de Snowdon waarna je met de ferry vanuit Dover eenvoudig de overtocht vanuit Engeland maakt naar het Franse Calais. Durf jij het aan? Ben Nevis is met 1344 meter de hoogste berg van Schotland en maakt onderdeel uit van het Grampian Gebergte. Op ongeveer 150 kilometer van Glasgow piekt de besneeuwde berg boven het heuvelachtige landschap uit en vormt al jaren een van de Europese trekpleister voor Alpinisten. Met name het rotsklimmen is een risicovolle aangelegenheid, je zorgt er dus best voor dat je goed voorbereid te werk gaat. Op de top is het namelijk erg koud en de steile kliffen kunnen verraderlijk zijn voor onervaren klimmers. Op de top wacht je een aangename verrassing, namelijk de ruïne van wat ooit een meteorologisch station was.

Hoogste berg van Engeland

Wie de Ben Nevis heeft bedwongen zet de route van de Three Peaks Challenge het beste voort richting de Scafell Pike; met 978 meter de hoogste berg van Engeland. Scafells, de bergketen die in het Lake District ligt, maakt onderdeel uit van het National Park Cumbria. De berg ligt aan de voet van het Wast Water en is omgeven door een landschap met groene heuvels en onverharde wegen. De berg is ruim 450 miljoen jaar oud en kent een vulkanische oorsprong. De Kale Berg (wat letterlijk de vertaling is van Scaffel Pike) trakteert haar wandelaars op een adembenemend uitzicht over de Langdale Pikes in het oosten en het Wast Water aan de westkant van de berg. Ondanks de geringe hoogte is het een van de zwaarste en lastigste beklimmingen in het gebied, dit vanwege de steile paden.

Met de eerste twee ‘in de pocket’ gaat de reis verder richting Snowdon. Met zijn 1085 meter is het de middelste berg qua hoogte en de top kan zowel te voet als met een tandradtrein bereikt worden. Het Snowdonia-gebergte staat wereldwijd bekend om haar prachtige natuurschoon en werd in 1951 als eerste Nationale Park in Wales uitgeroepen. Edmund Hillary en zijn team hebben op deze bestemming getraind voor de beklimming van de Mount Everest. Dat zegt wel iets over de moeilijkheidsgraad van deze klim. Op de terugweg kun je nog even nagenieten in een van de heerlijke steden die je op de route terug tegenkomt. Wat te denken van een nachtje Birmingham dat op slechts 3 uur rijden van het Snowdon gebergte ligt. Vanuit Birmingham ben je met een paar uurtjes in Londen van waaruit je snel de havenplaats Dover kunt bereiken om de overtocht vanuit Engeland naar Frankrijk te maken met de ferry. In Dover pak je natuurlijk nog even de beroemde krijtrotsen mee en sluit je de Three Peaks Challenge in stijl af.

Dit artikel werd gepubliceerd in samenwerking met P&O Ferries.

Three Peaks Challenge