Veel van de vechtsporten die we in Nederland beoefenen hebben de roots elders op de wereld. Het Wereldmuseum Amsterdam staat in de tentoonstelling Martial Arts stil bij verhalen die horen bij de verschillende vechtsporten.
In totaal komen er 15 vechtsporten aan bod in Martial Arts, waaronder Wushu / Kungfu, karate, capoeira, kickboksen, pencak silat, kendō en nguni stokvechten. In het museum ontdek je alles over deze sporten en wat voor impact ze hebben op miljoenen mensen wereldwijd. Thema’s als kracht en schoonheid spelen een rol, maar ook geschiedenis, persoonlijke verhalen en sociale context.
Tentoonstellingsmaker Rik Herder: “Martial Arts is een spectaculaire mix van bijzondere voorwerpen, video, kunst, interactives en persoonlijke verhalen gepresenteerd aan de hand van zes thema’s: lichaam, geest, gevecht, gemeenschap, verzet en schoonheid. We tonen zo’n 200 objecten uit eigen collectie aangevuld met kunstwerken en veel persoonlijke objecten zoals oefenwapens en trofeeën in bruikleen. Martial arts moet je ook doen en ervaren. Ter voorbereiding op de tentoonstelling ben ik een challenge aangegaan: 50 proeflessen bij 50 verschillende sportscholen. Niet alleen leuk om te doen, het vormde ook een waardevol onderdeel van het onderzoek en maakproces. De bezoeker kan het ook zelf ervaren: door de hele tentoonstelling kunnen zij zelf stoten, trappen, bewegingen van Chinese grootmeesters nabootsen en een duel aangaan.”
Vechtsporten zijn zo veelomvattend dat de expositie heel veel verschillende aspecten kan behandelen. Van de individuele kracht en de persoonlijke motivatie om de beste te worden in een sport, tot de rol die een sportschool of vechtsporttradities hebben in een gemeenschap. Vechtsport heeft soms een negatief en agressief imago, maar vaak draait de sport juist om discipline en beheersing. Daarnaast is sport ook belangrijk om mentaal en fysiek fit te worden en blijven.
Cultuur
Door te kijken naar de verschillende vechtsporten in het Wereldmuseum leer je ook veel over lokale culturen. Zo heeft de Maori vechtkunst māu rākau sterke banden met de voorouders en de gemeenschap. Leren capoeira-beoefenaars veel over de Braziliaanse cultuur door de combinatie die vechtkunst zoekt met dans, muziek en acrobatiek. En versterken beoefenaars van pencak silat hun band met Indonesië.
Daarnaast is er een sociaal en historisch verhaal. Denk maar aan de strijd van Mohammed Ali of Bruce Lee tegen racisme. Ook speelt vechtsport vaak een belangrijke rol in het strijden voor vrijheid. De Japanse vechtsport karate ontstond als een vorm van zelfverdediging tegen de onderdrukking van Okinawa en Pencak Silat speelde een rol in de onafhankelijkheidsstrijd in Indonesië.
Kickboksen
Speciale aandacht is er ook voor het succes van 12 Nederlandse kickbokskampioenen. Zo krijgen viervoudig kampioen van het K-1 World Grand Prix-toernooi in Japan Ernesto Hoost en twaalfvoudig wereldkampioen Jorina Baars een podium in de tentoonstelling. Ook maak je kennis met Amira Tahri, die op 14-jarige leeftijd al zeven keer wereldkampioen is en zie je een van de championship belts van wereldkampioen kickboksen Rico Verhoeven.
Martial Arts is te zien van 31 mei 2024 t/m 31 augustus 2025 in Wereldmuseum Amsterdam. Naast de reguliere expositie is er een randprogramma met in de zomervakantie de Martial Arts summer school. Elke week staat er een andere vechtkunst centraal. Bezoekers nemen plaats op de mat in de lichthal en volgen tutorials en live sessies in opeenvolgend karate, (kick)boksen, tai chi, capoeira, wushu/kungfu en pencak silat.