Blijf ook in de lockdown fit met Ring Fit Adventure

Blijf ook in de lockdown fit met Ring Fit Adventure
Foto’s: Nintendo

Het staat bij vrijwel iedereen op het lijstje die het jaar begon met goede voornemens: fit worden en blijven. In deze pandemie is het belangrijk om naast mentaal fit te zijn, ook genoeg lichaamsbeweging te hebben. Juist nu we allemaal voor het grootste gedeelte binnen zitten en achter de keukentafel werken.

Meer dan in de sportschool

Nu de sportscholen al even dicht zijn en ik persoonlijk niet zo’n fan ben om in de buitenlucht te sporten (zeker niet als het wat kouder wordt), ben ik opzoek gegaan naar een goede vervanger om toch iets met mijn goede voornemens te kunnen doen. Laten we vooropstellen dat ik geen fitnessgoeroe ben. Als ik naar de sportschool ga heb ik altijd mijn standaard routines die ik pak voor borst en armen – en vooruit omdat het moet soms ook buik en benen. Deed ik daar ooit een squat? Nee joh “ik train mijn billen toch niet? Dat is voor vrouwen.”

En toen was daar Ring Fit Adventure en heb ik meerdere ‘beloningen’ gekregen voor de hoeveelheid squats die ik inmiddels achter de rug heb. Nu hoor ik je denken; die game is toch allang beschikbaar en dat klopt als een bus. Het is al sinds oktober 2019 beschikbaar en toch is hij nog altijd op vrijwel ieder moment uitverkocht. Iets wat op dit moment volledig te begrijpen is door de pandemie en mensen opzoek zijn naar beweging die bij hun past. Zo ook ik.

Zwaar onderschat

De game wordt geleverd met een beenband en een pilatesring waar je de Joy Con controllers inschuift waar de bewegingen die je doet accuraat mee worden geregistreerd. Eerlijk gezegd waren mijn verwachtingen niet heel hoog, want hoe intensief kan een sportgame voor de TV nou helemaal zijn? Na een aantal weken iedere dag bezig te zijn in sessies van een half uur is mijn conclusie echter dat ik dit zwaar heb onderschat. Het advies vanuit de game zelf om een handdoek en drinken bij de hand te houden is niet overdreven.

In tegenstelling tot andere bewegingsgames zoals Just Dance, of destijds het populaire Wii Fit (wie heeft er niet zo’n inmiddels stoffige plank onder zijn bed liggen), voelt Ring Fit Adventure ook daadwerkelijk aan als een game. De titulaire Adventure mode is een lichte RPG inclusief verhaal en gameplay waarin je jouw personage steeds sterker maakt door middel van nieuwe equipment, potions en turn-bases battles. Echter in plaats van middeleeuwse harnassen, magische drankjes en orks zijn ze hier vervangen door sporttenue’s, gezonde shakes en monsters gebaseerd op sportapparatuur zoals yogamatten en kettle bells.

Het verhaal eromheen is hilarisch absurd waarin jij het als uitverkorene opneemt met jouw magische pratende pilatesring tegen een kwaadaardige bodybuildende draak in een gym-onesie om de wereld te redden. Ik verzin het ook niet, zou oprecht willen dat ik mijn fantasie zo ver kon gaan.

Sportieve gameplay

De levels bestaan in de Adventure Mode bestaan vrijwel allemaal uit dezelfde constructie. Je personage in de game rent door de wereld heen als jij op de plaats jogt, springt en knieheft als je trappen moet oplopen en tussendoor kom je verschillende monsters tegen. Deze gevechten voer je door verschillende oefeningen, elk met een ander type beweging, hoeveelheid dat je het moet uitvoeren en effect op vijanden.

Gaandeweg het levels omhooggaan, speel je nieuwe soorten oefeningen vrij en al vrij snel moet je voor ieder level kiezen welke oefeningen je mee wilt gaan nemen. Je hebt een max van vijf oefeningen per keer, waardoor je ook steeds blijft wisselen om de optimale combinatie voor dat level te hebben (en het jezelf dus tegelijkertijd niet te makkelijk maakt door steeds de “makkelijke oefeningen” uit te kiezen).

De gameplay wordt op den duur een tikkeltje repetitief, ondanks het feit dat het zo nu en dan nieuwe gameplay elementen in de mix gegooid worden en er tussendoor minigames zijn. De Adventure Mode zelf duurt ook vrij lang en de sessies die ik speelde waren zo’n twintig tot dertig minuten per keer waardoor ik nog een flinke weg voor de boeg heb.

Tegelijkertijd daagt Ring Fit Adventure mij als rasechte gamer uit om te bewegen en te sporten op een manier die ik in mijn vrije tijd ook echt leuk vindt om te doen. Het geeft na iedere sessie adviezen over wat je hebt gedaan in combinatie met een bijpassende cooling down waardoor het ook daadwerkelijk voelt als fitness.

Buiten de nu uitvoerig besproken Adventure mode biedt Ring Fit Adventure opties om eigen programma’s samen te stellen met de verschillende oefeningen en minigames. Als ik merk dat ik tijdens een sessie in de Adventure modus een bepaalde groep niet heb gepakt, haal ik die toch nog even aan via zo’n routine erna.

Ring Fit Adventure maakt je dan wel niet “Hollands Next Arie Boomsma”, maar het heeft bij mij – in combinatie met op mijn voeding letten – sinds het begin van dit jaar wel degelijk invloed op mijn gewicht (inmiddels acht kilo kwijt!), algehele fitheid en spieropbouw wat bij mij persoonlijk ook weer invloed heeft op mijn mentale health. En laten we heel eerlijk zijn; dat kunnen we ook in 2021 nog allemaal wel goed gebruiken.

Marc de Haas

Blijf ook in de lockdown fit met Ring Fit Adventure