Thomas Trum maakt gigantische werken voor Noordbrabants Museum

Thomas Trum maakt gigantisch werk voor Noordbrabants Museum
Thomas Trum in studio voor testmuur met colourchanging line

Kunstenaar Thomas Trum mag twee zalen in het Noordbrabants Museum transformeren tot grote kunstwerken. Van 4 maart tot en met 21 mei 2023 zijn de zogenaamde Daily Spins te zien in het museum.

In zijn abstracte werken draait het altijd om het onderzoek naar materiaal, techniek én compositie. Trum maakt gebruik van zelfgemaakte gereedschappen. Van reusachtige viltstiften tot landbouwmachines die zijn omgebouwd tot verfspuit. Zijn experimenteerdrift en fascinatie voor het achterlaten van sporen vormen de kern van zijn eerste museale solotentoonstelling getiteld Daily Spins.

Het werk in het Noordbrabants Museum zal zijn grootste tot nu toe zijn. Hiervoor ontwikkelde hij een nieuwe verfspuit die meerdere banen tegelijk kan aanbrengen. De verf zal niet alleen op de muren worden aangebracht, maar ook op de vloer, een raam en alle hoeken, oneffenheden en uitsneden van de museumzalen. De druipende verf en andere sporen die hierbij ontstaan worden niet verborgen, maar vormen een deel van het werk. Ook zal hij gebruik maken van een levensgrote viltstift, waarmee hij op de museummuur een schildering gebaseerd op de vorm van een waaier zal maken.

Ritme

Met de titel Daily Spins verwijst Trum naar de dagelijkse gang van zaken in zijn Bossche atelier, waar hij uitbundig experimenteert met kleuren, materialen en vormen. Trum toont krachtige beelden met een duidelijk herkenbare, kleurrijke en abstract-geometrische beeldtaal. Trum verrast daarnaast met de toevoeging van muziek – tevens een verwijzing naar de dagelijkse praktijk in het atelier, waar hij werkt op het ritme van de muziek. In samenwerking met geluidskunstenaar Emiel van den Dungen worden de klanken uit het atelier van Trum gecombineerd met ritmische loops en ambient muziek tot een soundscape die aansluit op de ritmiek in zijn werk.

Trums interesse in het achterlaten van maaksporen begint bij zijn graffiti-achtergrond. Hij is gefascineerd door voertuigen zoals landbouwmachines, die efficiënt een taak uitvoeren en daarbij een ritmisch patroon achterlaten – denk bijvoorbeeld aan de sporen van een ploegmachine in een veld, of het spoor van een schuifmachine in de sneeuw. Door zelf te experimenteren met deze machines, ontdekt Trum steeds weer nieuwe manieren om beelden te maken.

Daily Spins is van 4 maart tot en met 21 mei 2023 te zien. Tegelijkertijd kun je in het museum ook naar Efteling: de tentoonstelling.

Thomas Trum maakt gigantisch werk voor Noordbrabants Museum
Thomas Trum in studio voor testmuur met colourchanging line
Thomas Trum maakt gigantisch werk voor Noordbrabants Museum
Work-in-progress in studio Thomas Trum met de speciaal voor de tentoonstelling ontwikkelde verfspuitmachine

Thomas Trum maakt gigantisch werk voor Noordbrabants Museum