Elke kunstenaar, groot en klein, haalt ergens inspiratie vandaan. In de roman Branco & Julia van Gert-Jan van den Bemd halen een schrijver en een kunstschilder allebei hun inspiratie uit foto’s van een onbekende vrouw.
De Feira da Ladra is een beroemde vlooienmarkt in Lissabon. Zowel Branco (die graag schrijver wil worden) als Julia (een kunstenaar wiens carrière niet lekker loopt) zijn om verschillende redenen vaste bezoekers van de Feira. Op een dag staan ze tegelijkertijd bij een kraam waar een doos met oude foto’s te koop staat. Julia ziet de foto’s als eerste en weet twee foto’s te bemachtigen. De gretige Branco koopt de rest.
De foto’s hebben een magische invloeden op beiden, want plots loopt Branco over van ideeën voor een boek en maakt Julia haar beste werken ooit. Dit zorgt dat ze allebei op zoek gaan naar de foto’s die de ander heeft weten te bemachtigen. Heel slim laat Van den Bemd om en om Branco en Julia aan het woord in een eigen hoofdstuk. Zo weet je als lezer al meer dan de personages zelf. Langzaam komen de twee steeds dichter bij elkaar in de buurt.
Sprong
Vervolgens maakt het boek een kleine sprong in de tijd voor een tweede deel. Hierin zijn Branco en Julia samen op zoek naar het verhaal achter de vrouw op de foto. Het brengt ze naar de Atlantische kust van Frankrijk. Daar krijgt het verhaal een paar flink onverwachte wendingen. Ook hier staan de twee steeds om en om centraal in een eigen hoofdstuk. Hier neemt de schrijver de ruimte om de personages knap verder uit te diepen.
Branco & Julia is een bijzondere roman die zich niet zomaar in een hokje laat stoppen. Er is ruimte voor spanning en voor psychologisch drama. Voeg daarbij een vleugje avontuur, couleur locale en fraaie karakterschetsen en je hebt een uniek boek. Waarschijnlijk krijg je na het lezen ook nog eens zin om de locaties van het boek te bezoeken.