Lampen en potten met een Sovjet-design

nikita anokhin
Foto’s: Nikita Anokhin

De meeste mensen hebben vooral negatieve associaties bij het zien van de flats uit de Sovjet-periode. Toch valt er in die kenmerkende architectuur ook iets van schoonheid te ontdekken. Dat bewijst het werk van ontwerper Nikita Anokhin.

Hij liet zich juist inspireren door de gebouwen die je overal in Rusland en Oost-Europa kunt vinden. In Rusland heten deze gebouwen Chroesjtsjovka of Brezhnevka, naar de presidenten die deze goedkope flats lieten bouwen om de woningnood in de toenmalige Sovjet-Unie op te lossen.

Nezhinskaya Ulitsa

De typische stijlelementen van een Brezhnevka zijn door Nikita Anokhin gebruikt voor het ontwerpen van een serie lampen en bloempotten. Opvallend aan de lamp is dat het licht van binnenuit het gebouw komt en dat je op heel veel plaatsen de bewoners van het gebouw kunt zien. De ronde vorm van de bloempot is geïnspireerd op het beroemde flatgebouw aan Nezhinskaya Ulitsa in Moskou.

Zowel de lamp als de bloempot zijn te koop via de webshop van Nikita Anokhin en zijn pagina op Etsy. Wil je op de hoogte blijven van zijn laatste werk, dan kun je hem volgen via Instagram.

nikita anokhin

nikita anokhin

nikita anokhin

nikita anokhin

nikita anokhin

nikita anokhin

nikita anokhin

nikita anokhin