Ontwerper Joris Laarman heeft een brug bedacht die zichzelf kan bouwen. Binnenkort zal bekend worden waar in Amsterdam deze zelfbouwende brug komt te staan.
De metalen brug zal gemaakt worden door twee robotarmen met ingebouwde 3D-printer. Zodra de robots op locatie staan zullen ze zich langzaam naar de andere kant van het water toewerken. Zodra ze daar zijn aangekomen is de brug klaar.
Metafoor
Er is al best veel mogelijk met behulp van 3D-printers, maar met dit project van Joris Laarman is het proces ook echt zichtbaar. Het resultaat is ook meteen een groot object waar iedereen gebruik van kan maken. Volgens Laarman is een brug ook een mooie metafoor voor een brug tussen oud (de Amsterdamse binnenstad) en nieuw (robots, 3D-printen).
De brug en de bijbehorende technieken zijn bedacht door MX3D, een start-up van Joris Laarman. MX3D wil laten zien wat er allemaal mogelijk is door 3D-printers te combineren met robotarmen. De meeste 3D-printers bestaan uit een kasten waarbinnen het printproces gaande is. De kleine ruimte is een grote beperking voor het proces.