Shepard Fairey maakt mural voor het STRAAT Museum

Shepard Fairey poseert voor zijn mural in Amsterdam-Noord

Vanaf 13 augustus is in het STRAAT Museum in Amsterdam-Noord een tentoonstelling te zien met werk van de Amerikaanse kunstenaar Shepard Fairey. Als onderdeel van de expositie is er ook nieuw werk gemaakt. De grote blikvanger is een mural van 15 bij 15 meter aan de buitenkant van het gebouw.

De muurschildering heeft van de kunstenaar de titel Raise The Level meegekregen, een duidelijke boodschap waarin Fairey veel bekende thema’s uit zijn werk samenbrengt. Hoe langer je naar het werk kijkt hoe meer je ontdekt. En er valt echt veel te ontdekken. Zo zie je waarschijnlijk als eerste een hand die met de vingers het vredesteken maakt, een statement tegen de oorlog in Oekraïne. Daarna is het een goed idee om op verdere details te gaan letten.

Shoe

Zo is er links een tulp te zien; deze bloem staat niet alleen voor de Nederlandse bollenvelden, maar ook voor de tulpenmanie. Daarmee verwijst Shepard Fairey naar het kapitalisme en de consumptiemaatschappij. Ook de flesjes cola waar Drink Crude Oil op staat is daar een verwijzing naar. Rechtsboven is ook een bijzonder detail te zien. Daar is de tekst “Handle With Care” aangebracht door collega-kunstenaar Niels Shoe Meulman in zijn kenmerkende Calligraffiti-stijl.

Verder zie je rechts ook nog verwijzingen naar kunstenaars die door Shepard Fairey worden bewonderd. Zo zijn de blauwe en rode driehoek een ode aan zowel Piet Mondriaan als Wassily Kandinsky en Kazimir Malevitsj. Op deze manier slaat de kunstenaar ook een mooie brug tussen street art en moderne kunst. Volgens hem horen er geen grenzen te zijn en kan kunst zowel bestaan op de muren in de stad als binnen de muren van een museum of galerie.

In het museum

In het museum zelf is een gloednieuw werk van Shepard Fairey aan de collectie toegevoegd. Volgens Fairey is het een eer om in het bijzondere museum te zijn opgenomen. STRAAT laat volgens hem heel mooi zien dat street art ook in een museum kan thuishoren. Het museum sloopt vakkundig de grenzen tussen de straat en de ‘white cube’. Dat blijkt ook uit de tijdelijke expositie met prints en originele werken van Shepard Fairey, die tot en met 1 oktober 2023 in STRAAT te zien is.

Hier zie je heel mooi de maatschappelijk beladen thema’s verder uitgediept, maar tegelijkertijd ook mooie portretten van muzikanten die Fairey bewondert. Zo zagen we Chuck D, Snoop Dogg, Kurt Cobain, Lemmy Kilmister en Bob Marley. Ook zien we meerdere keren het portret van worstelaar André the Giant. Hij keert ook terug op de merchandise bij de tentoonstelling. Er zijn posters, hoodies en t-shirts met André met daaronder de Amsterdamse Andreaskruizen. Een mooi souvenir bij een mooie expositie.

Een aantal kunstwerken van Shepard Fairey in het STRAAT museum