Recensie: Catherine Poulain – Open zee

boek over zeevissen in Alaska

De 20-jarige Française Lili vertrekt halsoverkop naar Alaska om daar het rauwe leven van de vissers van dichtbij mee te maken. Zal ze zich staande houden in deze harde wereld? Je leest het in het boek Open zee van schrijver Catherine Poulain.

Al snel na aankomst in het stadje Kodiak weet Lili een plaats aan boord van een vissersboot te bemachtigen. Aan boord is het een harde leerschool, maar Lili laat zich niet klein krijgen. Tenminste, daar doet ze alles aan. Het is natuurlijk de vraag of het wel voor altijd goed kan blijven gaan.

Het ruige leven op zee

Een frêle vrouw uit Frankrijk is toch heel wat anders dan de stoere mannen aan boord van de schepen. Zo lijkt het in ieder geval op het eerste gezicht. Hoe verder je in het boek komt hoe meer van de realiteit komt bovendrijven. Je maakt in Open zee kennis met bonte figuren, bizarre anekdotes en vooral het ruige leven op zee. Want eenmaal weer op land aangekomen gedijen de meeste vissers niet zo goed.

Open zee is zo’n boek dat je in één ruk uitleest. Catherine Poulet vertelt vol energie en met oog voor detail over een bizarre wereld aan de andere kant van de aardbol. Waarschijnlijk kan ze dat, omdat ze zelf ooit als 20-jarige naar Alaska vertrok. Meer wil de schrijver niet loslaten over haar eigen verhaal, maar de kans is heel groot dat er raakvlakken tussen Catherine en Lili zijn. Om deze zomer een groots avontuur te beleven hoef je dus niet op reis. Het boek Open zee lezen is voldoende.