Cool Japan in Museum Volkenkunde

Harajuku girl
Kurebayashi (Kunstenaar, 21) in Harajuku, Tokio. Herfst 2012. Foto: Kjeld Duits

Op 14 april opent in Leiden een bijzondere tentoonstelling over Japan. Museum Volkenkunde presenteert vanaf dan ‘Cool Japan: een wereldwijde fascinatie’. Je zult kennismaken met een land waarin eeuwenoude tradities worden gekoesterd, terwijl het tegelijkertijd ook helemaal hip en eigentijds is.

Pokémon, samoerai, robots, Hello Kitty, videogames en manga: het zijn allemaal beroemde vertegenwoordigers van de Japanse beeldcultuur. Museum Volkenkunde plaatst de populariteit van huidig Japan in een historische context. De tentoonstelling zal je laten zien dat de iconen van nu voortkomen uit een lange traditie. Tijdens Cool Japan worden bovendien topstukken uit de collectie van het museum getoond.

modern vs. traditioneel

Er zal bijvoorbeeld werk van Katsushika Hokusai (1760-1849) te zien zijn. Deze schilder wordt ook wel de Rembrandt van Japan genoemd. Daar tegenover staat de moderne kunst, met als blikvanger het vier meter hoge schilderij Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki. Hierin zijn zowel oude als nieuwe elementen van Japan te zien, de traditionele kimono naast hedendaagse manga. Het representeert daarmee de boodschap van de tentoonstelling Cool Japan.

Japanse tekenfilms

Fans van Japanse populaire cultuur kunnen hun hart ophalen bij de originele tekeningen en ontwerpen van klassieke manga, anime en videogames. Princess Mononoke, Death Note, Final Fantasy, Akira, Ghost in the Shell, Sailor Moon: het is er allemaal. Ook zal werk worden getoond van de bekende regisseurs Hideaki Anno en Mamoru Hosada.

Haute couture en design

Liefhebbers van mode kunnen eveneens bij Museum Volkenkunde terecht. Tijdens de tentoonstelling is de revolutionaire mode van de Japanse ontwerpers Yohji Yamamoto, Rei Kawabuwo (Comme de Garcons) en Issey Miyake te zien. In de jaren tachtig schudden zij de modewereld op met de ontwerpen die ze op de Parijse catwalks toonden. Ze hebben hiermee de mode blijvend beïnvloed.

Activiteiten

Tijdens Cool Japan is er veel te zien en te doen. Bezoekers kunnen eindeloos gamen op klassieke arcade speelkasten en de nieuwste game computers. Stripfanaten hebben de keuze uit duizenden manga’s om ter plekke te lezen. Er zijn tijdens de tentoonstelling allerlei activiteiten en evenementen gepland rondom het thema Japanse cultuur. Cool Japan is een spectaculair vormgegeven tentoonstelling en daarmee een absolute aanrader voor iedereen!

De tentoonstelling Cool Japan is van 14 april t/m 17 september 2017 te zien in Museum Volkenkunde te Leiden.

Film The Boy ande the Beast uit 2015
Acteursprent door Utagawa Kunisada (ca. 1860)
Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki
Uki-Uki van Matsuura Hiroyuki (2012). Bruikleen Tokyo Gallery+BTAP
Kusakabe Kinbei
Prent van getatoeëerde Japanner door Kusakabe Kinbei (ca. 1881)
Kawakubo Rei - Comme des Garcons
Japan, Tokio,1983. Ontwerper Rei Kawakubo, oprichter en eigenaar van Comme des Garcons. Foto: Paul van Riel / HH
Ghost in the shell: innocence
Film Ghost in the Shell 2: Innocence uit 2004