Lichtspektakel in het Rijksmuseum van Oudheden

Rijksmuseum van Oudheden Leiden
Lichtshow Egyptische tempel (Foto’s: Hielco Kuipers)

Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft iets nieuws! De kenmerkende Egyptische tempel in de entreehal is nog spectaculairder gemaakt door middel van een lichtshow. Dit om alvast te vieren dat het museum volgend jaar 200 jaar bestaat.

Iedereen die het Rijksmuseum van Oudheden heeft bezocht kent de oude Egyptische tempel wel. Zodra je binnen stapt, bots je er vrijwel meteen tegenaan. Het markante bouwwerk spreekt enorm tot de verbeelding en sinds kort is het zelfs nog opvallender geworden. Als aftrap richting het jubileumjaar van het museum is er voortaan een groots lichtspektakel op de tempel te zien.

Visueel spektakel

De tempel wordt opgesierd door wervelende lichtbeelden, muziek en een gesproken verhaal. Tweehonderd jaar museumgeschiedenis komt hiermee tot leven: van de stichting van het museum door Koning Willem I in 1818 en tot aan nu. De lichtshow duurt in totaal 4 minuten en is dagelijks te zien om 11:30, 13:30 en 15:30 uur. Het internationale publiek kan trouwens ook van het spektakel genieten, want voor hen is er speciaal een Engelstalige versie gemaakt.

Verhaal van het museum

Met deze geweldige lichtshow wil het museum laten zien dat het niet alleen 200 jaar oud is, maar ook helemaal van nu. De tweeduizend jaar oude Egyptische tempel is de drager van dit verhaal. Er wordt tijdens het lichtspektakel onder andere verteld over de geschiedenis van de tempel en de komst ervan naar Leiden in de jaren ’70 van de vorige eeuw. De tempel zelf lijkt tijdens het verhaal uiteen te spatten en wordt vervolgens steen voor steen weer opgebouwd. Allerlei topstukken uit de museumcollectie zullen vervolgens de revue passeren.

Jubileumactiviteiten

Het Rijksmuseum van Oudheden wil met de lichtshow ook meer eenheid creëren tussen de entreehal en de tempel. Er is op deze manier een multifunctioneel podium ontstaan voor alle jubileumactiviteiten die zich volgend jaar zullen afspelen in de betreffende ruimte. Naast 3 jubileumtentoonstellingen zullen er in 2018 ook 200 activiteiten, avondopenstellingen en ontvangsten plaatsvinden in het museum.

Het lichtspektakel is overigens ontworpen door Mr.Beam – Projection Art Studio. De werken van Mr.Beam worden wereldwijd getoond en zijn inmiddels bekroond met diverse prijzen. En dankzij een extra bijdrage van de BankGiro Loterij kon dit bijzondere jubileumproject worden gerealiseerd. Kom gauw eens kijken dus!

Rijksmuseum van Oudheden
Rapenburg 28
Leiden
Geopend: dinsdag t/m zondag van 10:00 tot 17:00 uur

Rijksmuseum van Oudheden Leiden