Recensie: Bilal Al Mashta – Coulis

Bilal Al Mashta - Coulis

Het woord coulis heeft meerdere betekenissen, met verwijzingen naar zowel eten als naar toneel. In het gelijknamige boek van Bilal Al Mashta raken al die betekenissen op prachtige wijze met elkaar verbonden.

Het boek neemt je mee naar een naamloze stad in Algerije (waarschijnlijk Constantine) waar de levens van drie personages op bijzondere wijze samenkomen: Amin, de verstoten theaterregisseur, Monsef, de probleemjongere uit Nederland en Zahra, een vrouw op vlucht van haar verleden. Ze ontmoeten elkaar in een keuken die Amin met geleend geld heeft ingericht. Zijn wens is om het banket te verzorgen voor een bruiloft van een steenrijk stel. Tussendoor zie je het ontstaan van een nieuw toneelstuk waarmee Amin terug wil keren.

Lugubere details

Coulis is meer een karakterschets van de personages en de Algerijnse cultuur dan dat je echt een verhaal volgt. Je moet als lezer zelfs opletten om niet de lugubere details van Amin’s plannen over het hoofd te zien. Misschien is dat wel goed ook. Tussendoor is er gelukkig een hoop te genieten. Zeker als het om de cultuurverschillen gaat tussen Nederland en Algerije en hoe makkelijk jongeren in de gigantische kloof ertussen kunnen verdwalen. Het is goed om sommige dingen eens van een andere kant te bekijken, dan zal je zeker meer begrip krijgen.

Bilal Al Mashta heeft een dynamische schrijfstijl die hij mooi laat aansluiten bij de personages. De vele Arabische woorden en de gebruikte slang geven de taal pit, zoals een exotische kruidenmix van de Algerijnse casbah dat doet bij een gerecht. Coulis is een sterk debuut van een getalenteerd schrijver en maakt hongerig naar meer. In dat geval is het goed te weten dat de schrijver eigenaar is van twee restaurants.