Jubileum van pols potten wordt gevierd met een boek

foto uit het boek van pols potten

pols potten brengt al jaren tegendraads design. Overal waar je komt, pik je hun meubelen en accessoires er zo uit.  Inmiddels bestaat het Nederlandse designmerk 30 jaar. Dit wordt gevierd met de verschijning van het koffietafelboek ‘Family of things’.

Het boek is geschreven door Mary Hessing en Toon Lauwen en gaat over het ontstaan van het bedrijf pols potten en de karakteristieke producten die het bedrijf heeft gemaakt. Wie kent nu niet de beroemde vazen in de vorm van koraalrif, de gouden ananassen, de zigzagkrukjes of de porseleinen borden met het pistool erop?

Rebels

In de jaren tachtig ontstond pols potten in het non-conformistische Amsterdam. Veel meer dan nu, was de stad toen een smeltkroes van allerlei subculturen. Het straatbeeld bestond veelal uit punks, gays, snobs, feministen en krakers. In deze roerige tijd richtte Amsterdammer Erik Pol zijn bedrijf op. Al vanaf deze begintijd zie je het eigenwijze en tegendraadse karakter van onze hoofdstad terug in het design van pols potten.

Internationaal

In de loop der jaren is pols potten uitgegroeid tot een toonaangevend internationaal merk. Bijna gelijktijdig met de opening van de flagship store op de KNSM-laan kwam het bedrijf onder de hoede van Jan Wolleswinkel (creatief directeur) en Theo Grootendorst (zakelijk directeur). Ze hebben het bedrijf vervolgens geprofessionaliseerd en uitgebreid, maar zijn nooit de mentaliteit en stijl van Erik Pol uit het oog verloren.

Dutch Design

De ontwerpen zijn subtiel, vernieuwend en onconventioneel en hebben duidelijke wortels in de Nederlandse designtraditie.  De spullen worden tegenwoordig overal ter wereld geproduceerd en verkocht. De tijd dat Erik Pol met een busje door Spanje trok op zoek naar mooie spullen is allang voorbij, maar de benadering is hetzelfde gebleven: door reizen en speuren, stuit je op bijzondere dingen.

Uitgebreide familie

De familie van pols potten bestaat tegenwoordig uit behoorlijk wat leden. Veel Nederlandse designers werken voor het merk, zoals Norman Trapman, Wieki Somers, Hans van Benthum, Bas van der Veer, Carla Peters, Jasper Grootel en Anne-Marie Jetten.

Het hoofdkantoor van pols potten is gevestigd in Aalsmeer. Het staat precies op de locatie waar Erik Pol ooit zijn groothandel begon in 2 oude kassen. Ondanks alle ongemakken was het meteen een plek waar stylisten graag langskwamen om siervoorwerpen te lenen en inspiratie op te doen. Inmiddels hebben de kassen plaatsgemaakt voor een pand bestaande uit een groot pakhuis met daarboven een showroom, meerdere vergaderruimtes, een creatieve studio en een afdeling voor service en logistiek. Een plek waar nog meer familieleden werken.

Family of things – Pols Potten
Mary Hessing & Toon Lauwen
ISBN: 9789402602005
Gebonden, 30 x 23 cm
Omvang: 288 pagina’s
Prijs: 45,00
Verschijnt februari 2017
Tweetalig: Nederlands en Engels

foto uit het boek van pols potten

foto uit het boek van pols potten

foto uit het boek van pols potten

foto uit het boek van pols potten

foto uit het boek van pols potten

foto uit het boek van pols potten